Pokrajinska vlada predložila treći rebalans budžeta u ovoj godini: Zbog prevremenih izbora i klimatskih promena 1Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada ide na treći rebalans budžeta u ovoj godini zbog prevremenih izbora, ali i klimatskih promena, zbog kojih kako obrazlažu, ne žele da troše pare iz budžetskih rezervi.

Služba Skupštine AP Vojvodine obratila se Pokrajinskom sekretarijatu za finansije kojem je naveden zahtev da se, u slučaju prevremenih izbora za poslanike u Skupštini Vojvodine, u budžetu pokrajine obezbedi 350 miliona dinara za troškove spovođenja.

Ukupno za prevremene pokrajinske izbore treba 384 miliona dinara.

Deo novca će otići i na predviđene troškove izborne kampanje , jer se iz javnih izvora obezbeđuju sredstva u iznosu od 0,07 odsto poreskih prihoda.

„Okolnosti koje zahtevaju promenu rasporeda sredstava i prilagođavanja budžeta, a radi iznalaženja finansijskog prostora koji bi omogućio blagovremeno obezbeđivanje potrebnog iznosa, bez rebalansiranja budžeta, odnosno iz budžetske rezerve nije moguće iskoristiti do kraja godine do zakonskog maksimuma. Takođe, ne obezbeđuje fleksibilnost budžeta do kraja godine, imajući u vidu pre svega činjenicu da svedočimo klimatskim promenama i drugim vanrednim događajima i okolnostim, a koje više nego što je to do sada bilo uobičajeno, zahtevaju blagovremenu intervenciju iz budžetske rezerve“, obrazložili su iz Vlade Vojvodine.

Od svih pokrajinskih sekretarijata, najviše se odrekao onaj za kulturu, oko 117 miliona dinara koji su planirani za kapitalno održavanje Arhiva Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari