Pokrenuta peticija da Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prvi potpisnici Bećković i Dačić 1Vladimir Putin i Alaksandar Vučić, arhiva foto EPA/SERGEI CHIRIKOV

Institut za političko umrežavanje pokrenuo je peticiju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini. Peticiju je potpisalo 35 političara, intelektualaca i drugih javnih ličnosti.

Iz Instituta navode da su peticiju pokrenuli „svesni neraskidivih istorijskih, kulturnih, verskih, političkih, ekonomskih, bezbednosnih i drugih veza između Srbije i Rusije, odnosno srpskog i ruskog naroda“.

Kao prvi potpisnici navedeni su akademik Matija Bećković, predsednik Skupštine Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i dugogodišnji poslanik i predsednički kandidat Miladin Ševarlić.

„Razlozi za to da se i ovoga puta srpski narod i država nađu na pravoj strani istorije, odnosno uz Rusiju i ruski narod, više su nego mnogobrojni. Još od vremena nastanka srpske i ruske države veze dva slovenska naroda su neraskidive. Ruska crkva i država bile su te koje su direktno pomogle našem duhovnom ocu Svetom Savi da osnuje Srpsku crkvu“, navode iz Instituta, a prenosi sajt Stupnjik Srbija u tekstu pokrenuta peticija da srbija ne uvede sankcije rusiji spisak potpisnika.

Rusija, kao jedna od svetskih sila toga vremena, tokom 19. veka aktivno je pomagala obnovu srpske državnosti i oslobođenje srpskog naroda od Osmanskog carstva i Habzburške monarhije, odnosno Austrougarske, kako u Srbiji, tako i u Srpskoj Vojvodini i u Crnoj Gori“, dodaje se uz tvrdu „da je Rusko carstvo ušlo u Prvi svetski rat između ostalog i kako bi, po naredbi cara Nikolaja Drugog Romanova, zaštitilo jednoverni i saveznički srpski narod, a i da su ruske trupe u Drugom svetskom ratu bitno doprinele oslobođenju Beograda i značajnog dela srpskih istorijskih teritorija od nacističkog okupatora“.

„Rusija je danas najznačajniji geopolitički, politički, bezbednosni i ekonomski saveznik Srbije i srpskog naroda. To je višestruko potvrđeno u praksi – od zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kroz dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i sprečavanja prijema tzv. Kosova u međunarodne institucije, preko sprečavanja usvajanja rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu, zahvaljujući vetu Vitalija Čurkina u UN 2015. godine, pa sve do podrške očuvanju Republike Srpske sa pripadajućim joj dejtonskim nadležnostima“, naveli su incijatori.

Oni su pozdravili „dosadašnje opredeljenje rukovodstva Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji uprkos ogromnim pritiscima koji dolaze od strane kolektivnog Zapada i njegovih centara moći“.

„Istovremeno smo svesni da će ti pritisci u narednom periodu biti intenzivirani i prošireni i upravo zato smatramo ovu peticiju svrsishodnim načinom ukazivanja domaćim nosiocima vlasti, a i inostranim činiocima, da nacionalno svesna intelektualna, društvena i politička zajednica naše zemlje neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji smatra političkim, bezbednosnim, ekonomskim, ali ne manje i moralnim imperativom“, zaključuju iz Instituta.

Među potpisnicima su i istoričar Čedomir Antić i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.