Pokret 'Crno na belo' predstavio 'Veliku povelju sloboda' 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS

Pokret „Crno na belo – za pravednu Srbiju“ predstavio je danas politički programski manifest „Velika povelja sloboda“ kojim su, između ostalog, obuhvaćene, lične građanske slobode, slobodno načelo podele vlasti i slobodna i nezavisna sudska vlast.

Poveljom su obuhvaćene i slobodne i snažne institucije, sloboda vladavine prava, sloboda medija, slobodno selo, slobodno kvalitetno obrazovanje, slobodna nacionalna kultura i umetnost, sloboda sporta i takmičenja i slobodna i tradicionalna, savremena Srbija.

Na konferenciji za novinare u Medija centru, rečeno je da je Velika povelja sloboda (Magna carta libertatum) doneta 1215. godine u Engleskoj, a kojom je prvi put ukinuto načelo da „vladara zakoni ne vežu“ i da je od tada vladar „ispod zakona“.

Predsednik pokreta „Crno na belo“ Vladimir Vuletić izjavio je da „Velika povelja sloboda“ tog pokreta nije uspostavljena „radi kritike jednog čoveka, ili jednog režima“.

Vuletić, koji je bivši potpredsednik FK Partizana, kazao je da njegov pokret nije nastao da bi se bavio tim klubom i dodao da on voli Partizan, ali da „zakon, pravo i državu voli više“.

„Neizvesnost rezultata, to nije vezano samo za fudbal. Kao što u poslednje tri ili četiri fudbalske sezone znamo ko je pobednik, zato što se ne poštuju pravila i krši regularnost takmičenja – zato mi sada znamo i ko je šampion izbornih utakimica“, istakao je on.

Vuletić je dodao da će javnosti u narednim danima biti predstavljena cela „Velika povelja sloboda“.

Potpredsednik pokreta „Crno na belo“ Milan Veruović izjavio je da se Srbija godinama bavi posledicama, a da su retki primeri sagledavanja uzroka tih posldica „koje se danas žive“.

„Živimo život u kojem su institucije zarobljene, živimo partokratiju, to što se desilo Partizanu, desilo se i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Srbije, ministarstvima… Partokratija i partijski način upravljanja je od institucija, kao instrumenta koji treba da sprovodi zakon, napravio paravan za one koji ih vode, da štite kriminal“, istakao je on.

Veruović, koji je bio pripadnik obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, tokom čijeg atentata je i ranjen, rekao je da se 18 godina nakon ubistva premijera, Srbija suočava s tim da se kriminalne grupe odgajaju i žive u institucijama.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je da je njegov sindikat dao doprinos pisanju „Velike povelje sloboda“ i sugerisao šta bi hitno trebalo učiniti u zdavstvu kako bi ono bilo održivo i imalo budućnost.

Panić je istakao da neće biti „boljitka“ za Srbiju dok se ne promeni vlast, „dok ne bude sve funkcionisalo kako Bog i narod kažu i da se svako bavi svojim poslom“.

„Ja sam anesteziolog, vraćam ljude koji umru. Moj je posao takav da znam da i pokojnik može da se oživi, ne uvek, ali može. Srbija je trenutno vrlo blizu tome da bude pokojnik. Ono što je opasno, ja imam od tri do pet minuta da vratim tog pokojnika, pitanje je da li imam više od tri. Prošlo je 12 i veliko je pitanje, ako propustimo ovu jesen i proleće, da li će postojati Srbija“, naglasio je on.