Pokret Metla 2020: Ideja Vučića o zabrani automobila sa Euro 3 motorom nepromišljena 1Foto: Pixabay/Ofravim

Politički pokret „Metla 2020“ saopštio je danas da se protivi ideji da se zabrane automobili sa „Euro 3“ motorima, koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Oni su dodali da taj pokret smatra tu ideju nedovoljno promišljenom i u najmanju ruku preuranjenom.

„Dovoljno je da se izvrši uvid i spisak gradova sa najvećim zagađenjem vazduha pa da se shvati da je problem daleko složeniji od prostog svođenja uzroka zagađenja na saobraćaj“, navodi se u saopštenju.

„Metla 2020“ je istakla da prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine ti gradovi su Beograd, Užice, Kragujevac, Valjevo, Kosjerić, Subotica i Sremska Mitrovica što već dovoljno, kako je taj pokret naveo, ukazuje na raličitost uzroka zagađenja.

„Svim stručnim analizama utvrđeno je da oko 80 odsto zagađenja stiže iz sektora energetike, odnosno individualnih ložišta, a da su industrija i saobraćaj neuporedivo manji uzročnici, kao i da su gustina naseljenosti i geografski položaj gradova važni faktori zagađenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zato potrebno da stručnjaci, a ne „nedovoljno upućeni političari“ utvrde mere koje država treba da preduzme u cilju boljšanja kvaliteta vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari