Pokret za preokret povodom ubistva dečaka u Niškoj Banji: Sistem jeste zakazao, Vlada da preduzme mere 1Foto: N. K.

Pokret za preokret traži hitnu reakciju Vlade Srbije nakon ubistva maloletnika u Niškoj Banji i ocenjuje da je jedan od uzroka novog nasilja njeno “nečinjenje” i tvrdnja da prilikom ranijih tragedija “sistem nije zakazao”.

„Ovaj stravičan događaj u kojem je trinaestogodišnjeg dečaka ubio školski drug ukazuje na ozbiljan problem nasilja koje ne jenjava već postaje svakodnevnica u našoj zemlji. Jedan od uzroka novog nasilja sa tragičnim posledicama među maloletnicima je u nečinjenju Vlade Srbije kao i tvrdnji da prilikom ranijih tragedija pre pet meseci u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ i u okolini Mladenovca ‘sistem nije zakazao’“. Najnovija tragedija pokazuje da je sistem zakazao i da ni odsustvo vatrenog oružja nije prepreka da se u društvu, u kome se kriminalci mladima nude kao uzor, desi tragedija“, navodi se u saopštenju.

U njemu se kaže da čak ni izmene zakona koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek nisu usvojene, što „pokazuje da je režimu stalo da se obrati biračima sa populističkim obećanjima, ali ne da se problem reši“.

“Pokret za preokret traži od Vlade Srbije da još jednom preispita odgovornost za ranije tragedije i da ne ignoriše tragedije koje se ponavljaju. Roditelji nisu više sigurni za bezbednost svoje dece. Potrebno je preduzeti temeljne mere kako bi se sprečilo svako novo nasilje. Država ne sme da bude nema“, navodi se.

U ovoj stranci preciziraju da treba uvesti promene u škole, veću psihološku podršku za učenike, zabraniti rijaliti sadržaje u kojima postoji bilo koji vid nasilja, sprovesti zabranu prodaju alkohola maloletnim licima, kao i druge mere kojima bi se zaustavilo nasilje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari