Zbog ubistva dečaka u Niškoj Banji Zaštitnik građana pokrenuo postupak na osnovu pisanja medija: Tužilaštvo i policija i dalje ćute 1Foto: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa, saopštila je ta institucija.

Više javno tužilaštvo u Nišu (VJT) je kratko izvestilo da je u četvrtak 5. oktobra obavešteno da je oko 11 časova pronađeno telo dečaka, starog 13 godina, a mediji su javili da postoji sumnja da je dečaka A. S. navodno nožem ubio njegov vršnjak nakon svađe i tuče.

Niško VJT je još dodalo da je “u toku preduzimanje svih radnji na prikupljanju dokaza radi rasvetljavanja okolnosti događaja”, bez navođenja ikakvih podataka o njemu.

MUP Srbije još nije zvanično saopštio bilo kakvu informaciju o ovom tragičnom slučaju.

Prema saopštenju Zaštitnika građana, ova institucija će u okviru svoje nadležnosti ispitivati zakonitost i pravilnost rada Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, koju su pohađala oba dečaka, kao i policijskog odeljenja MUP-a u ovom mestu.

U saopštenju je navedeno da je reč o krivično neodgovornom licu, zbog njegove starosti, kao i da je dečak koji se nazvanično dovodi u vezu sa ubistvom, prema pisanju medija, ranije prijavljivan za vršnjačko nasilje.

„Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči. Jeste užasno i jeste tragedija. Ali, nedopustivo je da konstatujemo stanje, da se zgražavamo nad zločinom i nažalost, reagujemo post festum, posebno zato što su u pitanju deca. Tragedija u Niškoj Banji najpre otvara pitanje odgovornosti nas odraslih, i svih institucija u čijem su fokusu deca, posebno u kontekstu primene svih novih i sveobuhvatnih mera, koje su nedavno donete kako bi se predupredilo nasilje među decom i najvažnije, izbegli ovakvi ishodi“, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je ocenio da zločin u Niškoj Banji, koji se dogodio tačno posle pet meseci od nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, “prosto nije smeo da se desi”.

Zbog ubistva dečaka u Niškoj Banji Zaštitnik građana pokrenuo postupak na osnovu pisanja medija: Tužilaštvo i policija i dalje ćute 2
Foto: N1

U saopštenju se precizira da je Zaštitnik građana zatražio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u konkretnom slučaju izvrši nadzor o radu osnovne škole, koju su pohađala dvojica maloletnika, i da mu “u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa u ovim slučajem”.

Ova institucija je, takođe, zatražila izjašnjenja i od Ministarstva unutrašnjih poslova- policijskog odeljenja Niška Banja, kao i od osnovne škole u Niškoj Banji o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa slučajem, uključujući i “sva saznanja koja se mogu odnositi na navode o ‘problematičnom ponašanju’ deteta M. M. (koje se dovodi u vezu sa smrću A.S, prim aut.).

“Traži se i dostavljanje informacija o tome da li je dana 05.10. 2023. godine osnovna škola u Niškoj Banji raspolagala saznanjima o eventualnom konfliktu između dečaka, kao i o merama koje su ta osnovna škola i Ministarstvo unutrašnjih poslova- policijsko odeljenje Niška Banja preduzimali, imajući u vidu da se radi o krivično neodgovornom licu koje je ranije bilo prijavljivano zbog vršnjačkog nasilja”, navodi se u saopštenju.

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš prethodno su potvrdili da je M. M. nakon tragedije bio dovezen u tu ustanovu i da nije imao nikakve povrede.

Prema navodima medija, on je u četvrtak kasno uveče prebačen na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, gde se inače nalazi i maloletni K. K, koji se sumnjiči za masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

U ovaj slučaj je uključen i niški Centar za socijalni rad, koji učestvuje u istrazi.

Direktor Centra Zoran Jović je danas bio nedostupan i nije odgovarao na naše pozive, ali je prethodnog dana kazao da toj ustanovi nisu stigle bilo kakve prijave vezane za oba maloletnika ili njihove roditelje, te da ona nije postupala tim povodom.

On je rekao da je ovakav slučaj za njih nov, te da su na stalnoj vezi sa Ministarstvom za brigu o porodici, od kojeg dobijaju upustva i smernice za postupanje.

U Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ je prvi čas u obe smene bio posvećen razgovoru sa učenicima.

Roditelji su pozvani da prate decu i reaguju na promene u ponašanju.

„Škola, stručne službe i nastavnici pružiće svu potrebnu podršku učenicima i njihovim porodicama, kako bi se suočili sa gubicima i prebrodili teške događaje. Psiholog i pedagog su na raspolaganju učenicima i pozivaju sve roditelje da prate svoju decu i obrate se školi ukoliko procene da je potrebna dodatna podrška”, navodi se na sajtu škole.

U saopštenju se dodaje da škola “održala sastanak Tima za krizne intervencije i preduzela sve mere predviđene Protokolom o postupanju ustanove u kriznim situacijama“.

Podršku školi pružaju prosvetni savetnici Školske uprave i stručnjaci sa Klinike za psihijatriju Niš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari