Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, čije glavne teme su bile pravosuđe, policija i pripreme za formiranje zajednice srpskih opština, održana je juče u Briselu. Do zaključenja ovog izdanja Danasa nije bilo poznato da li su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredstvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postigli dogovor o tim važnim pitanjima.

Razgovori su počeli juče u ranim poslepodnevnim satima odvojenim susretima Eštonove sa Dačićem i Tačijem, a nakon dva bilateralna susreta usledio je trilateralni sastanak. Ova runda dijaloga održana je uoči izveštaja visoke predstavnice EU o briselskom dijalogu i sastanka Saveta ministara EU zakazanog za 17. decembar, na kojem bi trebalo da se da mišljenje o datumu prve međuvladine konferencije EU i Srbije, odnosno formalnom početku pregovora o članstvu. Savet ministara inostranih poslova EU, koji zaseda 16. i 17. decembra, treba da zaključi da li je napredak u uređivanju odnosa Beograda i Prištine „vidan i trajan“, od čega zavisi preporuka Evropskom savetu o pokretanju pregovora o prijemu Srbije, što je ranije bilo najavljeno najkasnije za januar 2014. godine.

Maja Kocijančić, portparolka Ketrin Ešton, rekla je novinarima uoči jučerašnjih razgovora da će ministri EU o tome raspravljati na temelju izveštaja visoke predstavnice i naglasila da je „bez sumnje u interesu i jedne i druge strane da izveštaj bude što je moguće bolji“. Dodala je da sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština još nije u potpunosti sproveden. „Zato visoka predstavnica EU s premijerima Srbije i Kosova razgovara o sprovođenju sporazuma na čemu su uporedo angažovane radne grupe dveju strana“, precizirala je Kocijančićeva, koja nije mogla da potvrdi da li će nova runda briselskog dijaloga biti održana 13. decembra.

Hašim Tači je pred početak sastanka sa Eštonovom novinarima rekao da Srbija kasni sa primenom Briselskog sporazuma kada je reč o pravosuđu i policiji i izrazio očekivanje da će se uskoro sresti sa novoizabranim predsednicima kosovskih opština. On je rekao da su nedavno održani lokalni izbori bili u potpunosti u skladu sa sporazumom od 19. aprila i da su mu dali pun legitimitet.

Polučasovna blokada

Zubin Potok – Oko 1.500 ljudi blokiralo je juče na pola sata ulaz u Zubin Potok, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribarić, tvrdeći da ih reketira Pogranična policija Kosova. Objašnjavajući da kosovska Pogranična policija ima pravo da deluje na samom prelazu Brnjak na severu Kosova i u prečniku od pet kilometara, predsednik Privremenog veća Zubin Potok Stevan Vulović naveo je da to „nije policija, već pljačkaška banda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari