"Polarna zima nastupa posle apokalipse": Sagovornici Danasa o porukama Vučića i Erdogana nakon susreta u Beogradu 1foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Turski predsednik je nastavio ofanzivu osvajanja Balkana kao važne tačke u spoljnoj politici. Turska se pozicionira kao velika sila. Tako vidim posetu Balkanu Redžepa Tajipa Erdoga, kojem na ruku ide ruska agresija na Ukrajinu, pa se Turska namentnula kao da može da obezbedi gas za Balkan i Evropu – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom, rekao da će ova zima biti hladna dok će sledeća biti polarna, sagovornica Danasa kaže da EU ima 80 odsto pokrivenost gasom za ovu zimu, odnosno da su sve te Vučićeve procene „vrlo dranmatične“.

– To Rusi kroz svoje kanale promovišu, kako će sve propasti bez njih… A, Vučić se žali, ali i sam je kriv jer se vezao za rusku energiju. Vučić nije našao način da se distancira i to izbalansira. Uprkos svemu, Srbija zavisi od zapadne podrške i to neprikosnovena činjenica – zaključuje Sonja Biserko.

"Polarna zima nastupa posle apokalipse": Sagovornici Danasa o porukama Vučića i Erdogana nakon susreta u Beogradu 2
Sonja Biserko Foto: Medija centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je u prisustvu turskog predsednika, koji je posle BiH doputovao u Srbiju u dvodnevnu posetu, izjavu ruskog šefa države, Vladimira Putina, da sledi katastrofa Evropi i svetu.

Vučić je rekao da će ova zima za sve nas biti veoma hladna, a da će sledeća biti polarna za celu Evropu.

– Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a mislim da će sledeća zima biti polarna za celu Evropu. Čini mi se da niko ne želi rešenje. Plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. A ako ste mislite da ćete lako vojno da pobedite Rusiju… Nama ostaje da se dobro spremimo i za hladnu i za polarnu zimu – naveo je Vučić.

"Polarna zima nastupa posle apokalipse": Sagovornici Danasa o porukama Vučića i Erdogana nakon susreta u Beogradu 3
foto (BETAPHOTO AP Photo/File)

Predsednik je rekao da će zemlje „Otvorenog Balkana“ uputiti pismo Evropskoj komisiji kako bi dobili pomoć za uvoz električne energije tokom zime.

– Ako cela EU preduzima mere štednje, mi ne možemo da se ponašamo kao raspikuće i da se ponašamo kao da se ništa ne dešava oko nas. Moraćemo da donosimo mnogo važnih odluka, jer ni jesen neće biti laka, zima će biti još teža – rekao je Vučić.

– Naravno da će biti potrebni napori i žrtve komoditeta da se savlada energetska kriza. Setimo se ograničenja korišćenja auta po sistemu par – nepar. Zaboravili smo. Mladi su daleko od toga doba. Mora se naći rešenje. Ne verujem u polarnu zimu jer ona nastupa posle nuklearne apokalipse. Nije mudro najširu publiku redovno zasipati katastrofičnim scenarijima. Tu je država sa svojom vizijom, naukom i strukom da ponudi rešenja. Najveći problem imaće one zemlje koje svojoj energetskoj bezbednosti nisu poklanjale pažnju i poklonili je samo jednim snabdevaču i samo jednoj maršruti – komentariše za Danas Srećko Đukić bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

"Polarna zima nastupa posle apokalipse": Sagovornici Danasa o porukama Vučića i Erdogana nakon susreta u Beogradu 4
Foto: N1/Printsreen

Valja reći da je Vladimir Putin i bez ograničenja cena prekinuo isporuku gasa Evropi, dodaje naš sagovornik, uprkos čvrstim ugovorima, dodaje, koji Gasprom obavežu da kupcima isporučuje određene količine gasa pravdajući to nekom višom silom (kvarovima) na pumpnim stanicama, mada su sankcije ukinute a stručnjaci tehničke struke tvrde da su tako masovni kvarovi na Simensovim pumpnim stanicama nemogući.

– Kako bilo, jasno da će sudovi imati pune ruke posla. O mogućem ograničenju cena nafte i gasa se tek diskutuje, rešenje nije doneto, ali je jedno jasno: cene su počele da astronomski skaču kada se ruski monopolista Gasprom, tačno pre godinu dana, povukao sa gasnih berzi na kojima je neizostavno učestvovao i igrao, treba li reći glavnu reč, i do danas se nije vratio niti namerava da se vrati. Ucene su dakle veoma ozbiljne, političke, i prvi put tako masivno, celoj Evropi i šire, dolaze iz Moskve od kako ona gas prodaje Evropi a to je za pola veka gas i naftu za nekih trideset godina – kaže Đukić.

Međutim, smatra sagovornik Danasa, desiće se uvek ono što velike krize donose – nova rešenja konkretno u energiji, prelazak Zapada na zelenu energiju brže nego što se iko nadao i uklanjanje ruske energetske zavisnosti za koju niko, ili ogromna većina nas, koja prati odnose Zapada i Risije, nije verovala da se u krajnjoj liniji uzajamna zavisnost Rusije u Evrope može izroditi u neviđene ucene i tragičan energetski rat koji razara odnose sa Rusijom ko zna za koji perod vremena u budućnosti.

– Iza energetskog rata koji danas Putin diktira, za godinu dve dana, imaćemo sasvim drugu energetsku sliku naročito u evropskom razvijenom svetu. U to ne treba sumnjati, kao i da ce to biti težak i izazovan period, ali koji se politički mora savladati. Naučno, tehnički, tehnološki pa i finansijski izazov je savladiv, od nafte koje ima dovoljno i bez Rusije, do masovnog tečnog gasa, obnovljivih izvora, zelene i vodonične energije. To je nešto o čemu se već dugo govori u naporima za spas od klimatskih promena, ali izgleda da je bio potreban je da ovakav izazov da se učini odlučan iskorak iz karbonskih goriva – zaključuje Srećko Đukić.

Predsednik Turske izjavio je da je ta zemlja spremna da pruži podršku Srbiji i Kosovu da prevaziđu izazove i da se nada da postoji pozitivno ubrzanje rešavanja problema, koje će biti održivo na Balkanu, jer Balkan „ne može da toleriše ovakvu vrstu problema više“.
Erdogan je kazao da će protokol koji je juče potpisan o putovanjima korišćenjem samo ličnih karata između Turske i Srbije dodatno unaprediti odnose između dve zemlje.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan što je uspostavljen dogovor o ličnim kartama između Beograda i Prištine i da se nada da će se uskoro postići dogovor i oko registarskim tablicama.

– Uvek smo podržavali i nastavićemo da podržavamo rešavanje problema kroz dijalog. Kada se od nas traži pomoć, mi je pružimo pristupom koji je nepristrasan – rekao je Erdogan.

Upitan o tome koga vidi kao glavnog krivca za krizu u Ukrajini, Erdogan je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je Turska uvek težila politici ravnoteže između Rusije i Ukrajne, što namerava i da nastavi.
Dodao je da u takvom ratu ne može da postoji pobednik, ali da može biti mnogo gubitnika i da ne vidi da će se on brzo završiti.

– Ljudi gube živote, ali moram da pomenem i finansijske gubitke tokom ovakvih ratova – rekao je on i dodao da je i finansijsko ulaganje u oružje ekonomski gubitak i da time ne mogu da se postignu rezultati.
Erdogan je upozorio da se Putin ne potcenjuje jer su cene u Evropi porasle onda kada je Rusija prestala da isporučuje prirodni gas.

– Svi pokušavaju da pronađu način kako da prežive ovu zimu. A što se toga niste ranije setili zato što Rusija ima ovaj važan adut o svojim rukama – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari