Euleks: Ne pretresamo prostorije DPK, nego Tačijevu kuću i stanove Veseljija i Selimija 1Foto: N1 (arhiva)

Misija Evropske unije na Kosovu odbacila je danas kao netačne informacije da vrši pretres prostorija Demokratske partije Kosova, o čemu javljaju prištinski mediji.

Mediji su javili da su pripadnici Euleksa viđeni u blizini prostorija DPK, gde se nalazi i stan bivšeg lidera ove stranke Kadrija Veseljija, u kojem se vrši pretres.

Inače od jutros jedinice Euleks-a pretresaju kuću Hašima Tačija i stanove Kadrija Veseljija i Redžep Selimija.

Specijalno tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije danas da je u toku sprovođenje operacija Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu i da se one odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS).

Podrobnije informacije će biti dostavljene uskoro, piše u saopštenju.

Tači je u četvrtak podneo ostavku na mesto predsednika Kosova, nakon što je njegovu optužnicu potvrdio Specijalni sud.

Nakon dobrovoljne predaje i hapšenja Tači, Seljimi i Veselji prebačeni su u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu.

Kako podseća RTK 2, sva četvorica nalaze se na istoj optužnici i terete se za „nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode“, „surovo postupanje“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“. Prema navodima u optužnici, oni su ova krivična dela vršili kao uruženi zločinački poduhvat sproveden najranije od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Seljimi i Veselji samo su objavili da je optužnica protiv njih potvrđena i predali se organima EULEX-a juče ujutru, dok je Jakup Krasnići uhapšen nakon desetočasovnog pretresa u sredu i iste večeri prebačen u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari