Policija podstiče građanski rat i sukob 1

Posle saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova da građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja, prijavu mogu podneti pozivom na broj 0800104103, mogli bi se zapitati da li je sledeći korak da vlast ponudi i nekakvu novčanu nagradu za prijavljivanje učesnika u protestima? – kaže za Danas advokat Rodoljub Šabić.

Za Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, poziv policije građanima da prijavljuju svoje sugrađane koji učestvuju u blokadi puteva još jedan je drastičan primer privatizacije i zloupotrebe ove važne institucije od strane režima.

Nakon jasno vidljivog i zabeleženog nasilja policije i naprednjačkih batinaša sa motkama i gumenim čekićima, bagerima, koji su napadali demonstrante u nameri da blokiraju puteve kao vid protesta protiv režima, prošle subote, uoči najave nove, sutrašnje blokade, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja.

MUP je u saopštenju istakao i da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Policija podstiče građanski rat i sukob 2
Foto: Beta/Milan Obradović

– Opšte je poznato, telefoni MUP i svih uprava i policijskih stanica dostupni su najširoj javnosti i svako ko se smatra ugroženim ili povređenim bilo čim pa i ponašanjem demonstranata može da ih koristi. Uvođenje specijalnih brojeva u ovu svrhu je postupak kojim se želi naglasiti navodno posebna opasnost protesta. Budući da im ne pada na pamet uvođenje specijalnih  telefona s pozivom građanima da prijavljuju npr. zloupotrebe položaja, korupciju i sl. ovakav potez deluje groteskno i vodi antagonizovanju građana – ističe Rodoljub Šabić.

U skladu s tim, dodaje on, Ana Brnabić je sebi dozvolila da demonstrante etiketira kao fašiste što je sramno ali nije slučajno.

– Je li moguće da ne zna da se građanska neposlušnost javlja u mnogim zemljama, uz ostalo i kao kršenje zakona u svrhu ukazivanja na velike nepravde u drugim zakonima, ali nikom ne pada na pamet besmislica da to zove fašizmom.  U zastrašivanje učesnika protesta spada i izjava ministra policije  da će policija „primenitii nasilje“. Ministar bi morao znati da je nasilje po definiciji zloupotreba da ga ne sme praktikovati. Policija po zakonu može samo da primenjuje „sredstva prinude“ ali i njih “ako na drugi način ne može izvršiti zadatak a i tad „suzdržano i srazmerno opasnosti.“ Brojnim slučajevima a pogotovo privođenjem više  ljudi mimo zakonom predviđenog osnova policija je već pokazala da te osnovne standarde svog delovanja ne poštuje – zaključuje naš sagovornik.

Policija podstiče građanski rat i sukob 3
Foto: FoNet/Ana Brnabić

Prema rečima Dragana Popovića, policija ima obavezu da zaštiti sve učesnike protesta i da obezbedi da građani mirno i bezbedno koriste svoje pravo na slobodu okupljanja.

– Ove nedelje imali smo niz sličnih poruka od najviših predstavnika vlasti uključujući i poziv predsednika Vučića policiji da se skloni i time prestane da vrši svoju bazičnu funkciju obezbeđenja sigurnosti građana i njihovog prava na slobodno okupljanje. Provladini mediji otvoreno prete građanima koji protestuju i pozivaju pristalice SNS da se fizički obračunaju sa demonstrantima. Ministar Vulin zapretio je, u svom stilu, da će policija primeniti nasilje, što je odraz drastičnog nepoznavanja zakona – kaže naš sagovornik.

Sve ovo zajedno, napominje on, još jednom pokazuje da imamo posla sa autoritarnim, ličnim režimom koji neće prezati ni od čega kako bi zadržao vlast.

– Već smo bili svedoci naprednjačkog nasilja nad građanima, ne samo prošle subote, već i prethodnih godina. Glavni metod radikalske politike, bez obzira na formalnu promenu imena partija koje je zastupaju, jeste nasilje i to je konstanta od 1990. do danas. Nema mesta u takvom poretku za vladavinu prava, demokratiju, javni dijalog, a svakako nema mesta za bazična ljudska prava poput slobode okupljanja ili udruživanja – ocenjuje Popović.

Policija podstiče građanski rat i sukob 4

Kako kaže, državu Vučićev režim shvata kao lični posed koji koristi za nesmetano bogaćenje svojih funkcionera i njihovih porodica.

– U tu svrhu su privatizovane sve institucije, uključujući policiju koja, umesto da postupa po zakonu, ometa mirna okupljanja, podstiče sukobe, hapsi ljude koji protestuju, a sarađuje sa stranačkim batinašima i čuvarima murala ratnih zločinaca – zaključuje Dragan Popović.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, uputila je poziv putem društvene mreže Tviter građanima da u subotu svi pozivaju objavljeni broj MUP-a i prijavljuju policiji policiju i, kako je navela, „njihovu parapoliciju, ukoliko nam blokira put i onemogući da slobodno iskažemo mišljenje i protest kroz građansku neposlušnost“.

Ovakav poziv MUP-a izazvao je gnev građana izražen na društvenim mrežama.

Brojni su komentari koji ukazuju da su glavne saobraćajnice svakog dana uveliko blokirane zbog gužve u saobraćaju, ali najviše njih se ipak odnosi na namere građana da taj broj pozovu kako bi prijavili maskirane batinaše sa gumenim čekićima i fundus motkama, ukoliko se opet pojave na ulicama, kao što je bio slučaj prošle subote.

Policija podstiče građanski rat i sukob 5
Izvor: N1

Takođe, građani pišu da će na taj broj prijavljivati policajce koji sprečavaju mirno okupljanje građana i protest, pravo koje je garantovano Ustavom, a mnogi od njih najavljuju da će taj broj zvati svakih pet minuta kako bi blokirali liniju.

Ne izostaju ni stavovi i predviđanja da MUP, odnosno država ovim postupkom izaziva građanski rat, odnosno sukob, a neki postavljaju pitanja u čemu je problem sa brojem „192“, inače namenjen pozivima policiji.

Pojedini najavljuju da će njihov poziv biti sadržine, poput prijave koja bi se odnosila na blokadu slobode izbora…

Zaključimo ovaj presek i uvid time da neki komentari građana iz unutrašnjosti Srbije izražavaju namere isterivanja krava  na puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari