Politikolog: Predsednik Vučić možda sumnja u lojalnost svog okruženja 1Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Politikolog Ognjen Gogić ne vidi ništa neobično u traženju stranačke podrške Aleksandra Vučića pred odlazak u Ohrid na nastavak dijaloga oko implementacije evropskog predloga za Kosovo.

– To kao prvo nije ništa neobično. Predsednik Vučić je u permanentnoj kampanji čiji je centralni motiv homogenizacija oko ličnosti vođe koji se stalno nalazi na udaru združenih spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja. Ovo je sada zahvalna situacija za takvu predstavu jer se vlast u Beogradu nalazi pod snažnim pritiskom sa zapada da bude kooperativna u dijalogu sa Prištinom, dok se na unutrašnjem planu suočava sa žustrim protivljenjem takvoj politici od strane desnice koja ima potencijal za rast u biračkom telu na platformi „odbrane Kosova“, navodi Gogić.

Naš sagovornik dodaje da u takvoj konstelaciji Vučić vidi prostor da sebe predstavi kao žrtvu kojoj je potrebna podrška javnosti kako ne bi poklekao pred svim tim napadima.

– Iako je tok pregovora oko evropskog predloga za Kosova prilično konfuzan, jasno je da će Srbija morati da proguta neke nove žabe. Otud ne čudi da Vučićeva potreba da u ovom trenutku pokrene kampanju mobilizacije birača kako bi amortizovao napade kojima će biti izložen od strane opozicije. Ako ne bude akumulirao dovoljnu podršku javnosti, neće biti u stanju da sprovede obaveze koje bude prihvatio u dijalogu. Međutim, ono što jeste zagonetno jeste da se Vučićev poziv na sabornost ne odvija pod naprednjačkim barjakom, navodi Gogić.

Govoreći o pisanju da medija da Vučić kreće u osnivanje „Narodnog pokreta za državu“, ovaj politikolog kao moguć motiv vidi Vučićevu procenu da je naprednjački brend potrošen.

– Moguće je da je Vučić procenio da je naprednjački brend potrošen te da agitacija za zbijanje narodnih redova oko njega ne bi naišla na odgovarajući odziv. Ovo deluje kao pokušaj izvesnog distanciranja od SNS-a i rebrendiranja. S druge strane, ne treba zaboraviti očigledne lomove do kojih je došlo među naprednjacima, o čemu svedoči činjenica da neki od najistaknutijih među njima nisu ušli u poslednju Vladu, kao i na nedavni sukob sa dugogodišnjim koalicionim partnerom SPS-om, kaže on.

Dodaje da je očekivano da i oko Vučića, a ne samo u opoziciji, ima onih koji računaju da će se on „okliznuti“ na kosovskom pitanju.

– Moguće je da Vučić sumnja u lojalnost svog okruženja te da želi da pokaže ljudima oko sebe da i za njih postoji alternativa, zaključuje Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari