Kampanja objašnjavanja da nije izdajnik: Vučić pravi pokret kao opoziciju korumpiranom SNS-u 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Turneja predsednika Srbije Aleksandar Vučića po Srbiji, koja počinje u subotu iz Vranja, i najava formiranja Narodnog pokreta za državu, je Vučićeva manipulacija, put ka njegovoj ostavci na mestu predsednika SNS a sve sa ciljem da se umanji njegova odgovornost za potpisivanje novog sporazuma sa Kosovom koji već sada ruši rejting SNS i njemu lično, smatraju sagovornici Danasa.

Vučić je podsetimo, početkom februara gostujući na televiziji Pink, najavio obilazak Srbije, a uoči Skupštine SNS, koja će, kako je rekao, biti održana 27. maja.

On je tada rekao da će promovisati program Srbija 2025. i otići u svaku opštinu i okrug, jer su u SNS shvatili da moraju da idu u narod i sami sve objašnjavaju.

Sada, uz obilazak Srbije i traženje podrške naroda, najavljen je i početak formiranja Narodnog pokreta za državu. Političke forme o kojoj Vučić već neko vreme priča i opisuje je kao pokret i put normalne i pristojne Srbije.

Istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da je ključ Vučićeve odluke da sada formira pokret, o kojem priča već godinu dana, u prebacivanju odgovornosti.

– On zna da je sporazum o Kosovu nepopularan i u velikom delu društva i u njegovoj partiji. Sada želi da postigne dve stvari. Prvo, da relaksira članove njegove partije i predstavi da nisu sami i da će oko njih biti širi pokret, a zapravo će tu biti sateliti SNS. Međutim, psihološki će tim ljudima biti lakše da ga slede u kosovskoj politici ako misle da nisu sami. Drugo, da sebe relaksira jer će verovatno u sledećem koraku da se povuče s mesta predsednika SNS i tu dovede neku novu Anu Brnabić, a on da bude predsenik tog pokreta. To je bitno jer predsednik SNS usmerava rad ministara i sve što bude vlada potpisala je njegova odgovornost. Ovako će imati dvostruku ogradu. Biće predsedik pokreta koji ne usmerava ništa a imaće svoju marionetu koja će voditi stranku i uraditi sve što on želi – smatra Anđelković.

Na pitanje hoće li s tim pokretom izaći na izbore, odgovara da misli da hoće.

– Rejting njegove partije se kruni. Oni su već 11 godina na vlasti i da imaju mnogo bolju politiku dosadili bi ljudima. Ovako pojavljuje se nešto novo, prepakovano a u stvari je staro. Marketinški trik da se smanji pad rejtinga i da na sledećim izborima proba da izbori pobedu – kaže Anđelković.

Politikolog Mladen Mrdalj za Danas ukazuje da je Vučić pokazao da, kada se radi o izbornim kampanjama, ništa ne prepušta slučaju i sve radi na osnovu kalkulacija zasnovanih na anketama i fokus grupama.

– Da je srećan ugledom SNS među građanima, verovatno ne bi pokrenuo preoblaćenje sopstvene partijske mašinerije u nekakav novi pokret. I poslednji izbori su pokazali da Vučić dobija značajno više podrške od SNS, ali upravo SNS vojska mu je potrebna da bi izneo svaku kampanju. Kada se te dve stvari spoje, neka vrsta preoblačenja se nameće – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, takođe se nameće i potreba da se partijska mašina održi pod kontrolom.

– Ne bi me iznenadilo da Vučićev pokret bude krovna organizacija pod kojom će se sakriti SNS i njeni sateliti, tako da se stvori utisak da je Vučić maltene na čelu pokreta koji je opozicija i korumpiranom SNS koji gubi ugled među glasačima i samoubilačkoj desnoj opoziciji koja “želi rat sa NATO” – navodi on.

Upitan da li će obilazak Srbije Vučić iskoristiti za objašnjavanje narodu kosovskog sporazuma, odgovara da će Kosovo biti neizbežna tema Vučićevih nastupa.

– Ali kako neće imati ko da mu oponira nezgodnim pitanjima, odanost glasača sa juga Srbije će Vučićevom tumačenju dati legitimitet “narodnog glasa”. U sledećih godinu dana treba očekivati sve manje pominjanja SNS, novi talas “novih lica” oko Vučića, te samim tim i nastavak “faraonizacije” srpske političke scene: mitski Vučić protiv “lopuža iz SNS” i “proruskih samoubica iz desničarske opozicije” – kaže Mrdalj.

I politikolog Boban Stojanović smatra da je formiranja „narodnog pokreta za državu“ još jedna Vučićeva manipulacija kojom pokušava da se predstavi kao jedini zaštitnik Srbije i Kosova.

Prema njegovim rečima, ovo je priprema za naredne vanredne parlamentarne izbore, najverovatnije sledeće godine zajedno s lokalnim. A razlog za to vidi u najnovijim istraživanjima koja, posle prihvatanja evropskog predloga sporazuma Srbije i Kosova, pokazuju pad njegove popularnosti i rast rejtinga nacionalno-konzervativnih stranaka.

– Jedan deo njegovih pristalica je prešao na stranu nacionalnih partija i pokreta, i zato se u režimskim tabloidima Miloš Jovanović naziva Francuzom, a Zdravko Ponoš NATO generalom – kaže Stojanović za Danas.

Na pitanje hoće li turneju iskoristiti za promociju kososvkog dogovora, odgovara da Vučić mora da se svojim biračima predstavi kao jedini zaštitnik Kosova, Srbije i Srba.

– Deo Vučićevog biračkog tela otvoreno iskazuje nezadovoljstvo situacijom na Kosovu. Vučić kreće s novom kampanjom u kojoj će morati da objašnjava da on nije izdajnik i da nije ništa prodao ili potpisao. U pitanju je još jedna medijska manipulacija s ciljem da se prikriju činjenice koje stoje u prihvaćenom francusko-nemačkom sporazumu, a to je da se radi i o de fakto i de jure prizanju nezavisnosti Kosova – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari