Poljski diplomata i gost Narodne skupštine: Poljska trpi zbog rata u Ukrajini 1Parlament.rs

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske Arkadijuš Mularčik izjavio je danas, u razgovoru sa članovima Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, da je svestan da proces evrointegracija stagnira, između ostalog, zbog neusklađenosti spoljne politike Srbije i Evropske unije (EU).

Mularčik je govorio o sukobu između Ukrajine i Rusije i posledicama koje Poljska trpi zbog te situacije, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je kroz Poljsku prošlo 10 miliona ukrajinskih izbeglica, a da se od tog broja u Poljskoj zadržalo 3,5 miliona izbeglih ukrajinskih građana.

Poljska podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU, rekao je Mularčić istaao da je cilj njegove posete dijalog Srbije i Poljske i jačanje saradnje.

Predsendik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović zahvalio je Poljskoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i saglasio da proces evrointegracija koče pregovori Beograda i Prištine.

On je naveo da je očigledno da kosovski premijer Aljbin Kurti povlači jednostrane i destruktivne poteze, ali da je Srbiji u interesu da vodi pregovore po svaku cenu i da je krajnji čas da Priština implementira Zajednicu srpskih opština.

Stefanović je istakao da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo priznavanje države Kosovo i bilo koja referenca koja se tiče priznavanja članstva Kosova i Metohije u Ujedinjenim nacijama i da ta pitanja nadilaze sva stranačka razmimoilaženja.

On je istakao i nužnost što skorijeg usaglašavanja sa EU po pitanju spoljne politike i restriktivnih mera prema Rusiji, kao i njenog što skorijeg članstva u ovu zajednicu.

Sastanku je prisustvovala i poslanica Biljana Pantić Pilja koja je navela da građani Srbije nisu zaboravili život pod sankcijama.

Prema njenoj oceni, geopolitička situacija i istorijska uslovljenost Srbije otežavaju usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari