Ukrajinski ambasador: Putin najavio da će se posle Ukrajine baviti Kosovom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će se posle rata u Ukrajini baviti situacijom na Kosovu, zbog čega treba da se upitamo šta se može očekivati od takvog poteza, izjavio je danas ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

On je zahvalio na svemu što Srbija čini kako bi pomogla Kijevu, uz konstataciju da je energetska zavisnost Beograda od Rusije nešto što je Ukrajina godinama „trpela na svojim leđima“.

Što se tiče odbijanja Beograda da uvede sankcije protiv Moskve, Tolkač je izjavio da Srbija ima svoj put, na kojem štiti sopstvene interese.

Voleli bi da nas svi podrže, ali nije na nama da odlučujemo, već je to zadatak Srbije, rekao je Tolkač.

On je izjavio da je Ukrajina uvek podržavala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je 1999. godine osudila agresiju NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Tada smo pokušali da utičemo na NATO, rekao je Tolkač.

On je izjavio da oseća krivicu zbog jake ruske propagande u Srbiji, koja utiče na mišljenje građana.

Zahvalni smo svima na podršci u borbi protiv fašizma, poručio je Tolkač, uz tvrdnju da Rusija sprovodi genocid nad ukrajinskim narodom.

Rat u Ukrajini nije počeo pre godinu dana, već pre osam godina, kada je Rusija anektirala Krim i inicirala sukobe u Donbasu, rekao je Tolkač.

Putinov plan da za tri dana osvoji Kijev se pokazao kao nemoguć, izjavio je Tolkač, uz poruku da u Ukrajini nema nikoga ko ne želi da se bori za svoju zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari