Ponoš: Neće biti parlamentarnih izbora ove godine 1Zdravko Ponoš/Foto: N. Kovačević

Neće biti parlamentarnih izbora ove godine, ocenio je Zdravko Ponoš, predsednik pokreta Srbija Centar SRCE gostujući na televiziji Nova S.

„Takvi izbori sada trebaju samo Vučiću kako bi ugušio proteste, ne trebaju građanima Srbije i to ne sme da prihvati opozicija. Ona mora da insistira na ispunjenju zahteva protesta i na stvaranju uslova za regularne izbore, a njih može da stvori samo prelazna vlada“, rekao je Ponoš.

On je ocenio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na to pristati kad dođe vreme i dodaje da je „važno je da se niko iz opozicije na polakomi na beogradske izbore jer i oni mogu Vučiću da pomognu da rasturi proteste“.

Upitan o ideji da protest „Srbija protiv nasilja“ preraste u pokret, Ponoš kaže da to ne bi trebao biti mehanizam „da se neko popne na pokret, da se sakrije iza nekoga, a da neko drugi u potpalublju to pedalira i pokreće taj pokret“.

Ponoš smatra da je opozicija već ukrupnjena odnosom prema protestu.

„Možemo da budemo ukrupnjeni i u borbi za izborne uslove i tu je poželjna najšira moguća saradnja bez obzira ko je levo, a ko desno. Za sve ostalo kad dođee vreme, tada gledati šta daje dobru sinergiju. Oko toga može da pomogne i NVO sektor koji bi opozicija trebala da osluškuje pažljivo“, rekao je Ponoš.

Ocenio je da opozicija do sad nije napravila ozbiljniju grešku, nije prokockala priliku, ali nije ni pravila nove prilike.

Podržava širenje protesta po unutrašnjosti Srbije, ali insistira da je važno da se centralni protest redovno drži subotom u Beogradu.

„Strane novinarske ekipe koje prate proteste u Beogradu imaju avionske karte sa otvorenim povratkom. Njihovo izveštavanje utiče na njihovo javno mnjenje da Vučić postane neprihvatljiv sagovornik njihovim administracijama. Sada im treba oko Kosova, a i važnija im je municija za Ukrajinu nego demokratija u Srbiji“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari