Ponoš: Srbiji neće biti bolje šta god da Vučić isporuči Zapadu 1foto: TV N1, Printskrin

Kada je u pitanju stanje na Kosovu svaka situacija se podgreva upozorenjima o ratnom sukobu, tako da ljudi bilo kakav dogovor doživljavaju kao olakšanje, jer nema rata, izjavio je Zdravko Ponoš lider pokreta SRCE.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine u kojem učestvuje aktuelna vlast rekao je:

„U praksi, svako njihovo pregovaranje završi se porazom, jer Kurti, iako uživa sve manje podrške na Zapadu, realno pobeđuje na terenu“, tvrdi Ponoš.

Uveren je da Srbiji neće biti bolje šta god da Vučić isporuči Zapadu, kao i da će sve što isporuči biti samo ustupak njegovom opstanku na vlasti. Ako im isporuči, neće im više biti potreban, a ako ne isporuči, već će im se zgaditi, jer je predugo obećavao“, rekao je Ponoš, i dodao da misli da je Vučić „potrošen, kako god da se okrene“

„Da bi takozvano Kosovo SAD ‘ugurale u NATO’, neophodna je i saglasnost onih članica koje nisu priznale Kosovo“, napomenuo je Ponoš.

Prema njegovom viđenju, najveća zamka pregovora je da se „napravi neki gest koji bi onima koji nisu priznali Kosovo bio pokriće, znak, da ga propuste u NATO“.

„Za Srbiju bi noćna mora bila da Kosovo uđe u NATO, a da mi ostanemo van EU“, upozorio je Ponoš.

On je skrenuo pažnju i na to da su se Amerikanci vratili u region, na neki način nezadovoljni onim što je Evropa do sada uradila.

„Proces proširenja je zaglavljen, stvari nisu napredovale i sad se u tom ubrzanju svaka strana pozicionira, gleda kako da pred finalne razgovore, zauzme što bolju poziciju“, obrazložio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari