Ponoš: Vlast zatečena time što je opozicija dostavila konstruktivne predloge za izlazak iz krize 1foto A.H./ATAImages

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je danas da je vlast zatečena time što je opozicija dostavila konstruktivne predloge za izlazak iz krize, u roku koji je dala predsednica Skupštine.

„Računali su da nećemo izaći sa predlozima. Pogrešno. Nismo dozvolili da budemo predstavljeni kao Kalimero i vičemo da je nepravda, već je naš predlog odgovoran i razuman“, rekao je Ponoš televiziji Nova S.

Prema njegovim rečima, predsednica Skupštine Ana Brnabić tvrdi da je Srbija samo u parlamentarnoj krizi, ali je, kako kaže, zapravo reč o dubokoj političkoj krizi iz koje opozicija nudi izlaz.

„Mi nudimo dogovor, a oni nameću neodrživa rešenja“, kazao je Ponoš.

Kako je naglasio, vlast nema odgovor na predlog opozicije, niti može da ga olako obesmisli, već može samo da kupuje vreme i „kako reče Brnabić, nije stigla da ga pročita“.

Ponoš je naveo da je opozicija odgovorna i nudi dogovor, ali ne pristaje na unapred pokradene izbore koji služe da daju legitimitet vlasti.

„Zašto bismo pristali na to? Mi treba da budemo spremni da ne izađemo na izbore, ako nema uslova“, kazao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, vlast u Beogradu formirana na izborima bez opozicije je neodrživa, pa bi izbori morali još jednom da se ponove pre kraja godine.

Povodom prisustva zapadnih ambasadora na sastanku vlasti i opozicije, Ponoš je rekao da je njihova poseta parlamentu smislena ako je povod „svečarski, a ovaj to nije bio“.

„Vlast je očigledno želela da pokaže da je opoziciaja neodgovorna, ali su promašili. Opozicija se ponašala odgovorno, ne zbog ambasadora, već zbog građana“, rekao je Ponoš.

Povodom rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici, Ponoš je rekao da režim pokušava da nametanjem te teme skrene pažnju sa unutrašnje krize.

„To, međutim, nije nevažna tema i ima političku konotaciju. Ponovo se nameće tema Srebrenice o kojoj je sve rečeno, donete su presude, a Skupština se davno izjasnila deklaracijom“, kazao je Ponoš, dodajući da ako treba da se obeležavaju dani sećanja na zločine, onda svako treba da se seća svog greha, a ne tuđeg.

To znači, dodao je, da Srbi treba da se sećaju Srbrenice, Bošnjaci Sklelana, Hrvati Jasenovca, Nemci Holokausta, Jevreji onoga što trenutno rade u Gazi, Turci onoga šta su radili Jermenima, Amerikanci onoga što su uradili u Vijetnamu, u selu Mi Lai, kad su pobili 504 dece, žena i staraca za četiri sata i usput napravili pauzu za ručak, a to danas kvalifikuju kao incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari