Ponoš: Vučić pokušava da obesmili parlament, kao što je obesmislio Vladu 1Foto: SRCE

Kao što je obesmislio Vladu, koja je „grupa saksija“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada pokušava da obesmisli parlament, sve po modelu „Marijan Rističević“, jer poslanici Srpske napredne stranke pokušavaju da se ponašaju kao Rističević, izjavio je večeras predsednik pokreta Srce Srbije (SRCE) Zdravko Ponoš.

On je, na osnivačkoj skupštini opštinskog odbora SRCE u Staroj Pazovi rekao da je Vučić svojim dvodnevnim performanskom u Skupštini napravio cirkus, kako bi pokazao da je vladar u zemlji, a uz „sasluženje dvorskih luda“, da bi na osnovu toga vodio zemlju i obesmislio demokratiju.

„Pokazao je da mu ne treba Vlada, za ministre nije bilo mesta ni na galeriji, a Skupštinu je izvrgnuo ruglu, kako bi pokazao kako je ona prethodna, jednostranačka SNS bila umivenija. Njemu Skupština treba samo kao pokriće i da pruži formalni legitimitet njegovoj samovolji“, dodao je Ponoš.

„Poslanici vlasti pokušavali su da slede model poašanja koji personalizuje Rističević i bili su uglavnom uspešni. Drugi model ponašanja je onaj Vladete Jankovića čemu je težio dobar deo poslanika opozicije. Nije lako dostići visine kao Janković, ali ni dubine kao Rističević“, ocenio je Ponoš.

Ponoš je sugerisao da je vreme da paralamentarna opozicija razmislu o opstrukciji rada parlamenta u ovakvim uslovima.

Treba razmisliti o bojkotu rada, poručio je Ponoš, koji je naglasio da će SRCE i dalje nastojati da bude konstruktivno prema kolegama iz opozicije i bezrezervan protivnik vlasti.

„SRCE neće podržati ništa što dolazi od ovakve vlasti. Nije tema tzv, sporazum koji nije ni predstavljen Skupštini, tema je Vučić i njegov režim. Ništa dobro Srbiji neće doneti ni jedan papir iza kojeg stoji Vučić i i njegova praksa privatizovanja državnih poslova i tajnih dogovaranja“.

SRCE, da je u parlamentu, ne bi glasalo ni za šta što Vučić predloži, jer ništa od toga za Srbiju nije dobro, rekao je on.

Ponoš je sugerisao parlamentarnoj opoziciji da bi, zbog toga, trebalo da razmisli o bojkotu rada Skupštine, jer je raniji bojkot izbora „zažuljao“ vlast.

On je poručio da SRCE, i da je u parlamentu, ne bi išla na konsultacije kod Vučića o bilo čemu, i da ceni što parlamentarna opozicija nije to učinila.

Ponoš je ocenio da je ono što je viđeno tokom dva dana zasedanja Skupštiner gde se Vučić obraćao bio cirkus, a da neki iz opozicije nisu ni bili svesni da učestvuju u nečem što je režirano, dok su neki bili svesni ali da su pokušali da urade što je moguće.

Potpredsednik SRCE Dijana Vukomanović je rekla da ime te organizacije označava pravac saradnje sa opozicijom i pruženu ruku saradnje, jer ne treba da se dozvoli da jedan čovek odlučuje o svemu.

Ona je posebno ukazala na potrebu saradnje sa nacionalnim manjinama, a Slovaci su jedan od najboljih primera.

Potpredsedniki Slobodan Cvejić konstatovao je da je glavni problem vlasti u Srbiji što je ona klijentelistička i populistička, i da je ona sebi podredila državu.

Način na koji se predsednik države u skupštinskoj sali najdirektini je primer kako neko Skupštinu podredi sebi i napravi medijski cirkus, da bi sve podredio svojim interesima, kazao je Cvejić.

Potpredsednik SRCE Duško Lopandić upozorio je da su u poslednjem periodu izašla dva izveštaja međunarodnih organizacija o demokratiji i stanju u oblasti korupcije, najgorem posle 11 godina, što je dokaz da je „štetočinska vlast personalizovana u potpunosti“.

Prema oceni potpredsednika SRCE Bojana Dimitrijevića, vlast u Srbiji je danas kao jedan brod, oni koji su na njemu ponašaju sa, kao imaju novca, imaju sve, uključujući i medije, pa tako i podstiče podanički mentalitet, uključujući i „rijalitizaciju“ u Skupštini.

Novoizabrani predsednik opštinskog odbora SRCE u Staroj Pazovi Slobodan Ilić ukazao je da je ta opština u bivšoj Jugoslaviji bila poznata po maloj privredi., i po tome je, izuzev Beograda, prva u Srbiji, ali da je za 10 godina vlasti SNS unazađena.

Osnivačkom skupu SRCE u Staroj Pazovi prisustvovali su i predstavnici Dveri, Nove Demokratske stranke Srbije, kao i opozicionih grupa građana u Skupštini opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari