Popović: Novi pravosudni zakoni doprinose vladavini prava, ne ostavljaju prostor za uticaj politike 1Foto: Ministarstvo pravde (mpravde.gov.rs)

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je  da će set pravosudnih zakona, o kojima danas počinje rasprava u parlamentu, doprineti putu Srbije ka EU, imajući u vidu da su to obaveze iz pregovaračkog Poglavlja 23.

„Novi zakoni apsolutno ne ostavljaju prostor za uticaj politike, sve ono što smo radili jeste depolitizacija sudstva i tužilaštva“, izjavila je Popović za RTS.

„Ministarstvo pravde je na 200 strana odgovorilo na sve predloge, primedbe, sugestije svih onih koji su iste davali i koji su učestvovali u javnoj raspravi, i ovaj proces je maksimalno bio transparentan, što je ocenila i Venecijanska komisija svojim mišljenjima, a i EК u izveštaju o napretku. Mi smo sve konstruktivne predloge uvažili, kako starih partnera, kako strukovnih udruženja, tako i od Venecijanske komisije“, rekla je Popović.

Ona je navela da je u najvećoj meri menjan Zakon o Visokom savetu sudstva, koji je „praktično novi zakon“.

„Sve ono što smo radili jeste depolitizacija sudstva i tužilaštva od politike, jer upravo način predlaganja izbora sudija utiče na to da taj postupak bude apolitičan, bez prisustva politike. Ono što garantuje odsustvo politike u ovom postupku jeste činjenica da istaknuti pravnici ne mogu biti pripadnici neke političke stranke“, rekla je Popović.

Ona je istakla da su to „najbitnije stvari i najvažniji koraci u poglavlju 23“, kao i da će nakon usvajanja seta ovih pravosudnih zakona, biti odrađeno skoro 20 podzakonskih akata kojima će krenuti implemantacija ovih zakona.
„Očekujem da implementacija ovih zakona krene nakon što formiramo savete i u narednoj godini građani će moći da osete pozitivne promene ovih zakona“, zaključila je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari