Portal blizak Đorđeviću: Srbija bi mogla prve sankcije Rusiji da uvede u aprilu i to protiv članova "Vagnera" 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Srbija bi mogla prve sankcije Rusiji da uvede u aprilu, tako što bi prva mera bila zabrana ulaska članovima i saradnicima privatne vojne grupe „Vagner“, tvrdi portal politički.rs blizak Mlađanu Đorđeviću, predsedniku vanparlamentarnog pokreta Oslobođenje.

Portal politički.rs prenosi ovu vest ruskog portala Rex, o kome piše samo da je registrovan kao informativni kod ruskih federalnih vlasti, i kome je izvor vesti anonimni, a iz jedne od partija vladajuće koalicije, nije jasno naznačeno da li u Srbiji.

U vesti na portalu Reks, čiji prevod sa ruskog objavljuje portal politički.rs još piše i da su ranije pojedini srpski mediji tvrdili da „Vagner“ stoji iza organizovanja mitinga za odbranu Kosova i Metohije, koji je održan u Beogradu 15. februara i koji su srpske vlasti ocenile kao „ekstremistički”.

Podseća se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Minhenu rekao da je Brisel uputio „ozbiljnu primedbu” Srbiji o nesvrstavanju antiruskih sankcija.

Mlađan Đorđević na društvenoj mreži Tviter obaveštava pratioce poslednjih dana da se nalazi u Moskvi, da se tamo susreo sa prenzionisanim generalom Leonidom Rešetnjikov, kao i da se divi moskovskim znamenitostima.

„Vagner“ je prvi put stavljen na crnu listu SAD juna 2017. zbog umešanosti u sukobe u istočnoj Ukrajini.

EU je „Vagner“ sankcionisala prvi put u decembru 2021. zbog kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima širom sveta, uključujući Siriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari