Portparol EK: Varhelji u četvrtak na samitu Zapadnog Balkana u Tirani 1Foto: EPA-EFE/ FRANCOIS WALSCHAERTS POOL

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji će u četvrtak s vođama Zapadnog Balkana u Tirani razmotriti šta je dosad postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona, a biće reči i o pripremama za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

To je agenciji Beta u Briselu potvrdila Varhejieva predstavnica za medije Ana Pisonero, koja je dodala da će evropski komesar za proširenje i zapadnobalkanski lideri razmotriti i ključne teme za julski susret vođa EU i regiona u okviru Berlinskog procesa.

Na prethodnom samitu u Sofiji su se zapadnobalkanski visoki predstavnici dogovorili da pospeše ekonomsku saradnju u regionu, podudarnu vrednostima i normama EU, i da stvore zajedničko regionalno tržište, uz primenu mera zaštite prirodne sredine i projekata „zelene“ privrede i energetike.

Lideri Zapadnog Balkana su tad istakli da bi to povećalo efikasnost i konkurentnost region i približilo ga zahtevnom tržištu Evropske unije.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je, posle učešća na onlajn sastanku ministara inostranih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa, danas saopštio da će „Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i napretka“.

„Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište“, izjavio je Selaković.

„Ovaj dokument je“, po njegovim rečima, „u značajnoj meri baziran na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari