Portparolka EU: Fokus sastanaka u Briselu deeskalacija i primena dogovora iz dijaloga, ali ne može se predvideti kao će se stvari odvijati 1Foto: Print screen Kosovo online

Portparolka EU Nabila Masrali izjavila je da bi sastanak na koji je lidere Srbije i Kosova pozvao šef diplomatije EU Žozep Borelj u Briselu trebalo da počne oko 14 časova, a da će fokus biti na pronalaženju načina za što skoriju deeskalaciju situacije na severu Kosova i implementaciji dogovorenog u dijalogu, prenosi Kosovo online.

„Sastanak bi trebalo da počne oko 14 časova. Fokus je na pronalaženju načina za što skoriju deeskalaciju situacije i fokusiranje na implementaciju dogovora postignutih u dijalogu, posebno Sporazuma o putu ka normalizaciji. Ono što mogu da kažem jeste da će dvojica lidera danas biti u Briselu“, kazala je Masrali.

Kako je kazala, ne može da komentariše i predvidi kako će se stvari odvijati.

I Evropske službe za spoljne poslove najavljeno je da će visoki predstavnik Žozep Borelj danas u Briselu održati seriju sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borelj je saopštio da je uputio hitne pozive Kurtiju i Vučiću da se sastanu u Briselu.z

Predsednik Vučić izjavio da neće da razgovara sa Kurtijem, već samo sa Boreljom, kome će predstaviti izveštaj o zdravstvenom stanju uhapšenih Srba na Kosovu.

EU je istakla da će se sa Kurtijem i Vučićem fokusirati na pronalaženje načina za eskalaciju situacije na severu kako bi se strane vratile primeni sporazuma.

„Posle nedavnih dešavanja na severu Kosova, visoki predstavnik, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, danas će biti domaćin serije sastanaka o upravljanju krizama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Razgovori će se fokusirati na pronalaženje načina za deeskalaciju trenutnih tenzija kako bi se vratili na implementaciju sporazuma iz dijaloga, posebno Sporazuma o putu ka normalizaciji“, navodi se u saopštenju EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari