Vučić nastavio razgovore u Briselu, sastao se sa Boreljom i Lajčakom 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas u Briselu razgovore sa evropskim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, posle sastanka na kojem su bili i lideri Nemačke, Francuske i Italije.

Vučić se sastao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, javio je RTS.

Prethodno su Borelj, Lajčak, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i lideri Francuske, Nemačke i Italije, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Đorđa Meloni odvojeno razgovarali sa Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Oba sastanka su trajala oko pola sata.

Po završetku sastanka sa šestorkom, Kurti je napustio hotel u kojem se održavaju razgovori i nije davao izjave medijima.

Uoči odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, portparol EU Peter Stano rekao je da je „zaista vreme“ da dve strane „nastave sa deeskalacijom i da se vrate dijalogu“.

„EU želi da dve strane ispune obaveze preuzete u dijalogu i da krenu napred. Status kvo je neodrživ i videli smo koliko je opasan“, kazao je Stano.

Naveo je da je na sastancima „velike petorke“ sa Kurtijem i Vučićem 21. oktobra bilo reči „o nekoliko ideja, uključujući moderan predlog za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), na koji strane treba da odgovore“.

Vučić je sinoć izjavio da će u Briselu sa evropskim liderima razgovarati o predlogu „velike petorke“ za formiranje ZSO i drugim temama iz dijaloga Beograda i Prištine.

„Petorka je (21. oktobra) donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju“, rekao je Vučić sinoć za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari