Poruke francuskih poslanika u Beogradu 1Printskrin parlament.rs

Francuski poslanici Lilian Tangi (Liliane Tanguy) i Pjer-Anri Dimon (Pierre-Henri Dumont) izjavili su danas u Beogradu da Srbiju smatraju ključnom zemljom na Zapadnom Balkanu, saopštila je Skupština Srbije posle njihovog sastanka sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem.

„Poslanici parlamenta Francuske poručili su da Srbiju smatraju ključnom zemljom na Zapadnom Balkanu, stoga svoju posetu regionu, koja za cilj ima sastavljanje izveštaja o stanju u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, započinju upravo razgovorima u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Orlić je sa francuskim poslanicima razgovarao o parlamentarnoj i sveukupnoj saradnji, kao i o evropskom putu Srbije. Ocenio je da su odnosi na uzlaznoj putanji, i da njihovom unapređenju doprinosi dinamičan politički dijalog na svim nivoima.

Predsednik srpskog parlamenta je obavestio francuske poslanike o situaciji na Kosovu.

„Mi smo te situacije svesni i pratimo je. I, kao što je rekao naš predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), primena potpisanih sporazuma je neophodna“, rekao je Dimon.

Orlić je rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) pokušava da zaoštri situaciju što je „nedvosmisleno jasno čak i onima koji su za Prištinu u svakoj prilici pokazivali razumevanje“.

„Važno nam je da svi koji pozivaju na smirivanje, razumeju šta je pravi put da se do toga dođe. To je povlačenje lažnih gradonačelnika i Kurtijevih naoružanih bandi sa severa Kosova i Metohija, prekid progona srpskog naroda, puštanje na slobodu zarobljenih Srba i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je potpisano još pre više godina“, rekao je Orlić.

Francuski poslanici borave u Beogradu gde su predviđeni sastanci sa srpskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari