Deo političke opozicije podržava proteste 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

U danima koji su prethodili novoj blokadi puteva širom Srbije, u znak protesta zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, opozicione stranke i političari na društvenim mrežama pozivali su građane da se pridruže protestu.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić na Tviteru je pozvala građane da pozivaju poseban broj koji je MUP otvorio kako bi građani mogli da prijave „nasilje i blokadu sabraćaja“, te da u subotu „prijave policiju policiji“.

– U subotu svi pozivajmo ovaj broj MUP-a i prijavimo policiji policiju i njihovu parapoliciju ukoliko nam blokira put i onemogući da slobodno iskažemo mišljenje i protest.

Sa zvaničnog profila Narodne stranke na Tviteru, što je „retvitovao“ njen predsednik Vuk Jeremić, članovi i simpatizeri su pozvani da se pridruže protestu, uz parolu „Srbija (u)staje u subotu“.

Lider Dveri Boško Obradović reagovao je na Tviteru na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „misli da će potpisati zakon o eksproprijaciji“.

– Mislim da će glavne saobraćajnice u Srbiji u tom slučaju ponovo biti blokirane u subotu, ali još masovnije i duže. Nadam se da će ovoga puta kompletna opozicija u Srbiji pozvati na blokade saobraćaja kao jedini način da vlast shvati da „Rio Tinto“ neće proći. Ne vidim drugi način – poručio je Obradović.

Pokret Ne davimo Beograd takođe je pozvao svoje pratioce da se pridruže na blokadi Gazele u subotu.

– Ukoliko sutra (subota) želite da idemo zajedno na blokadu mosta Gazela, okupljamo se sat vremena ranije, u 13 časova na dve lokacije: Sava centar – autobuska stanica na autoputu i Palata pravde. Vidimo se – uputili su poziv iz NDB.

Uz fotografiju aktiviste Demokratske stranke koji ispred kordona policije drži zastavu te partije, predsednik DS-a Zoran Lutovac napisao je: „Pozivam građane da se u subotu 4. 12. u 14 časova pridruže protestima i blokadama građanskog nezadovoljstva širom Srbije“.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i čelnik Socijaldemokratske stranke, koji se u nedelju na Trgu republike pojavio među građanima tokom protesta protiv nasilja vlasti, osvrnuo se na izjavu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

– Vulinova sumanuta pretnja da će policija protiv demonstranata primeniti, ne čak ni silu, nego nasilje dokazuje da je Vulin moralno, a možda čak i zdravstveno, nesposoban za obavljanje funkcije ministra policije. Ovakva pretnja je krivično delo za koje mora odgovarati – napisao je Tadić na Tviteru.

On je za danas (subota) u 13 sati najavio konferenciju za štampu na kojoj će će „detaljno izneti šta se dešavalo sa ovim projektom tokom naše vlasti, ali i ogoliti mehanizam kojim Vučićev režim obmanjuje građane i na ovoj temi“.

Prema oceni Pavla Grbovića, predsednika Pokreta slobodnih građana, koju je izneo na Tviteru, odlaganjem potpisivanja zakona o eksproprijaciji Vučić pokušava da unese zabunu među ljude.

– Da se ljudi obeshrabre, jer vide kako reaguju njegovi batinaši i pojedini vulinovci iz policije, a možda ni predsednik neće potpisati zakon… Nema od toga ništa. „BlokaDA“ – naglasio je Grbović.

Đilas: Ni ja ni SSP ne finansiramo okupljanja

Predsednik SSP Dragan Đilas, prilikom gostovanja na televiziji N1, govoreći o optužbama na njegov račun, on rekao je da ni on, ni SSP ne finansiraju proteste, kao i da su oni samo pozvali svoje članove da budu aktivni u blokadi na protestima.

„Smatramo da je to građanski protest. Pokrenuo ga je Sava Manojlović, kome čestitam na svemu što je pokrenuo. Mi tu treba da pomognemo, da budemo na ulici, i da ukoliko bude nečega, stanemo ispred, i da pokušamo da zaštitimo te ljude od kriminalaca koji dođu“, naveo je Đilas.

Za eventualne incidente optužuje vlast, jer kako objašnjava, „vi kada pogledate demonstrante nekoga od njih, ne vidite ni najmanju želju za nasiljem i sukobom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari