Poseta Eskobara i Lajčaka: "Pokušaj da se utiče na srpske i kosovske vlasti da pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane" 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak borave ove nedelje u Prištini i Beogradu. Na Kosovu se očekuje da Eskobar i Lajčak ubede dve strane da postignu dogovor o registarskim tablicama i dokumentima – i spuste tenzije.

Poseta Eskobara i Lajčaka Prištini i Beogradu je pokušaj da se utiče na srpske i kosovske vlasti da do 1. septembra pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane, kaže za Glas Amerike analitičar Nedžmedin Spahiju.

„Ako do toga ne dođe već 1. septembra ćemo imati okršaj između kosovske policije i paralelnih struktura na severu Kosova, a ishod može biti tragičan, tako da, ja se nadam da će do dogovora ipak doći pre toga“, rekao je Spahiju.

Novinar Đorđe Jevtić očekuje da Eskobar i Lajčak smire tenzije koje su između Beograda i Prištine nastale zbog odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila i izdavanja ulazno izlaznih dokumenata osobama koje na Kosovo ulaze sa ličnim kartama koje izdaje Republika Srbija, piše Glas Amerike.

Jevtić je za Glas Amerike rekao da će američki i evropski zvaničnici izvršiti pritisak i na predstavnike Beograda i Prištine da, kako je naveo „popuste u svojim stavovima i pronađu bar privremeno rešenje“.

“Nadam da će i ovoga puta doći do smirivanja tenzija i da se eventualno nađe eko privremeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane, ali nažalost to neće biti konačno i ovde će se i dalje stvarati tenzije i neprijatne situacije koje će uvek život ovim ljudima na Kosovu zagorčavati i stvarati dramatične situacije“, kazao je Jevtić.

Građani Prištine i Gračanice, Albanci i Srbi, smatraju da Evropska unija i Amerika imaju mahanizme da Beograd i Prištinu nateraju da spuste tenzije kako ne bi došlo do sukoba, koji prema njihovim rečima ne donosi dobro ni Srbima, ni Albancima.
Građani Prištine

„Mislim da je dobro što dolaze ovde i što idu i za Beograd (Lajčak i Eskobar). Vreme je da se reše ovi sporni problemi. Ja mislim da bez podrške i bez velikog pritiska velikih država kao što su Amerika i Brisel neće moći ništa da bude. Moraju da shvate i da razumeju svi, da više nema rata i ne treba da ima rata“.

„Bolje da se mirno rešava to nego silom, silom gledamo Rusiju i Ukrajinu. Silom danas ne može ništa više i jedni i drugi imaju i naoružanje imaju vojsku, bolje da sednu za sto da razgovaraju da dođu do rezultata i da mirno nađu rešenje“.

Građani Gračanice

„Kao prvo ono što najmanje očekujem (od posete Lajčaka i Eskobara) da će da se pominju Srbi južno od Ibra, što je po meni najtužnija stvar u tome, a očekujem svakako da će da zastupaju neke svoje interese, ne ni albanske ni srpske“.

„Iskreno ne očekujem ništa, jer posle 22 godine mi i dalje raspravljamo o tablicama i ličnim kartama. Sasvim je nelogično da sad posle 22 godine dođe do nekog konačnog rešenja ili možda samo privremenog, ali konačnog ne“.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prvog dana posete Kosovu razgovarao je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani. Prema pisanju prištinskih medija, Eskobar će se u Prištini sastaati i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima opozicionih partija.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Kosovo dolazi u sredu i on će se – kako je objavio kosovski javni servis, pozivajući se na pres službu Evropske unije – na Kosovu sastati sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, albanskim opozicionim strankama, kao i predstavnicima Srba na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari