Poseta Lavrova Srbiji: Prijateljski susret sa Vučićem ili provokacija za Zapad 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u Srbiju bi trebalo da dođe 7. juna, što bi od početka ruske invazije na Ukrajinu, bilo njegovo četvrto putovanje – prethodno je posetio Kinu (početkom marta), Indiju (početkom aprila) i Bliski Istok( posetu započeo 30. maja).

Da se ovaj njegov dolazak u Beograd, s obzirom na trenutne okolnosti, značajno razlikuje u odnosu na prethodne posete, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je juče u Bratislavi rekao da se situacija oko posete Lavrova „značajno komplikuje“.

„Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da: komplikuje se, pitanje je kako će da dođe,… videćemo“, rekao je on.

Upitan „da li bi bila loša vest“ da nemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u Beograd, a što su mediji najavili za 10. jun, Vučić je takođe odgovorio potvrdno.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, za „Blic“ je rekao da je ova poseta praktično „prst u oko Zapadu“.

„Sem po arapskom svetu, Lavrov slabo da je bilo gde drugo putovao, naročito ne po Evropi, niti je posetio zemlju koja je pretendent na članstvo u EU. U trenutnoj situaciji, to je njegova poseta više koristi Rusiji nego Srbiji. Pod snažnim smo pritiskom Zapada da se priključimo sankcijama, i poseta ruskog ministra spoljnih poslova je loša poruka“, rekao je Popov.

Pitanje je i kao će poseta biti protumačena i u Evropi, a Popov je istakao da sigurno nije sasvim slučajno usledila u vreme kada su ruski zvaninici širom sveta persone non grata.

„Ovo je poput teranja inata, ionako imamo probleme sa EU, a dodatna je kap koja može sve to da pogorša. Rusi ovom posetom žele da poruče „Ovo je naše interesno područje“, i da na svoj način pokušaju da obeleže teritoriju. Verujem da se pritici na Srbiji održavaju iza kulisa, a ovo će ih dodatno pojačati“, naglasio je Popov.

Osim posete Lavrova, Rusija nastoji da i na mnoge druge načine istakne dobre odnose sa Srbijom, ali i sigurnost u odnos zvaničnog Beograda prema ratu u Ukrajini. To potvrđuje i izjava ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka da je stav Srbije da se ne priključi sankcijama Rusiji „čvrsta i nepokolebljiva pozicija“.

„Srbija se, kao što je poznato, principijelno ne pridružuje zapadnim sankcijama Rusiji. Ova pozicija je čvrsta, nepokolebljiva i danas, govoreći, nema nikakvih osnova da se misli da je rukovodstvo Srbije može korigovati“, rekao je Bocan-Harčenko TV Rusija-24, prenosi agencija TASS.

„Poseta prvi dodatne probleme“

Programski menadžer Centra za evropske politike Strahinja Subotić ocenio je da je poseta Sergeja Lavrova Beogradu u ovom trenutku pravi izazov.

„Ovo je način da Rusija pokaže eskterni legitimitet i to da joj nije cela Evropa okrenula leđa. Nama ta poseta pravi dodatne probleme, i pokazuje da nema besplatnog ručka. Verujem da Srbija nije oduševljena jer joj u ovom momentu dolazi persona non grata, a važno je podsetiti i da joj je prethodio razgovor sa Putinom o ceni gasa“, rekao je Subotić za Blic.

On je napomenuo da će tumačenja unutar EU zavisiti od toga kako će ova poseta biti organizovana.

„Ako su u Briselu ikad sumnjali da smo ruski igrač, ova poseta može da doprinese tome da se samo učvrsti taj stav. Ja ne kažem da jesmo, već na moguće posledice. Važno je reći da će se budim okom pratiti svaki gest i izjava naših zvaničnika. Austrijski kancelar je razgovarao sa Putinom, niko nije pravio problem jer se znalo da je cilj bio da se zaustavi rat. Ako i mi pokažemo da želimo isti cilj, onda ova poseta može biti prihvatljiva“, istakao je Subotić.

Srbija se do sada, prema ratu u Ukrajini, odredila kroz dokument u 15 tačaka u kojem se izjasnila da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Takođe, osudila je rusku agresiju glasavši za rezoluciju u UN, a u Generalnoj skupštini UN je glasala za rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini.

Osim toga, dala je podršku u Generalnoj skupštini UN da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari