Poslanici biraju članove Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (arhiva)

 Poslanici Skupštine Srbije razmatraju danas odluku o izboru pet članova Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, iz redova narodnih poslanika.

Predloženi su članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Jelena Žarić Kovaćević, Dejan Kesar i Dubravka Kralj, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Muamer Bačevac i Član Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Danijela Vujačić.

U obrazloženju predloga navedeno je da komisiju treba da čine članovi odbora a da su u njenom delokrugu pitanja iz oblasti ljudskih prava, zdravlja i socijalne politike.

Zadatak komisije je da sagledava stanje u oblasti izvršenja krivičnih sankcija, predlaže mere za otklanjanje nepravilnosti i mere za unapređenje uslova života, tretmana i zaštite prava lica lišenih slobode, a izveštaj o svom radu podnosi Skupštini Srbije.

Mandat člana komisije traje do isteka mandata saziva Narodne skupštine u kojem je izabran.

Dačić najavio za 26. april početak razgovora stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će razgovori stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU u dijalogu o unapređenju izbornih uslova, početi 26. aprila.

Navodeći da će tom sastanku prisustvovati predstavnici Srpskog patriotskog saveza, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i pokreta Dosta je bilo, Dačić je rekao da je poziv uputio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik skupštine je pozvao i „ostale zainteresovane“, posebno one koji ne prihvataju posredničku ulogu evroparlamentaraca da se priključe dijalogu.

Dačić je sazvao danas za četvrtak, 29. april sednicu parlamenta, na čijem je dnevnom redu i predlog izmena Zakona o kulturi.

Poslanici treba da raspravljaju i o izmenama Zakona o akreditaciji i Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, kao o Predlogu zakona o predmetima od dragocenih metala.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Ugovora o socijalnoj sigurnosti vlada Srbije i Kvebeka, Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma vlada Srbije i SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji i Sporazuma vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Predviđeno je i da poslanici razmatraju odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Martinović: Sada im smeta i postavljanje spomenika Despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Arpad Fremond pitao je danas nadležne u Ministarstvu poljoprivrede koliko poljoprivrednih proizvođača nije dobilo posticaje za stoku.

„Da li je utvrđen krajnji rok do kada Ministarstvo planira da isplati podsticaje u potpunosti“, pitao je Fremond.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Nina Pavićević pitala je Ministarstvo privrede da li može da postakne proizvodnju prirodne mineralne vode „Milan Toplica“ kako nadaleko poznata voda ne bi oticala u reku.

Predsednik poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS Samir Tandir pitao je nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu omladine i sporta šta su preduzeli povodom dopisa Evropske kuće fudbala o potencijalnom nameštanju pojedinih mečeva naše superlige, da li je utvrđena odgovornost i da li je ova tvrdnja tačna.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Aleksandar Marković rekao je da je ponovo na delu snažna kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju predvode mediji tradicionalno bliski jednom od lidera opozicije Draganu Đilasu i naveo da je u pitanju pokušaj da se umanji značaj svakog rezultata koji je Srbija postigla po bilo kom pitanju.

„Sada im smeta i postavljanje spomenika Despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu“, rekao je Marković.

Poslanici posle postavljanja pitanja razmatraju Predlog odluke o izboru petoro članova Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija iz redova poslanika, a zatim će razmatrati amandmane podnete na set zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

Za članove Komisije predloženi su član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Jelena Žarić Kovaćević, zamenici članova tog odbora Dejan Kesar i Dubravka Kralj, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Muamer Bačevac i član Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Danijela Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.