Za predsednika UO RATEL-a opet predložen Dragan Kovačević 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić predložila je danas Skupštini Srbije da za predsednika Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) izabere inženjera elektrotehnike Dragana Kovačevića koji je i do sada obavljao tu dužnost.

Ona je iznela predlog da za zamenika predsednika bude izabran inženjer elektrotehnike Petar Stijović, dok su za članove UO predloženi Vladimir Krstić, Slobodan Ristić i Dejan Marković, inženjeri elektrotehnike odnosno orbanizacionih nauka.

Ministarka je istakla da je reč o stručnjacima iz oblasti telekomunikacija i objasnila da je konkurs za članove Upravnog odbora RATEL-a sproveden jer je mandat dosadašnjem odboru istekao 3. marta.

Poslanici danas biraju i članove Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Ministarstvo pravde predložilo je 19 kandidata, od kojih je šestoro na delu testa na kojem se ocenjuje stručna osposobljenost, znanje i veštine istvarilo maksimalnih 100 poena.

Među njima su zamenik Apelacionog javnog tužioca u Beogradu Krsman Ilić, samostalni savetnik u Agenciji za sprečavanje korupcije Stevo Bajić, sudija u penziji Danica Marinković, docent Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Stanković, šef kabineta predsednika Komisije za zaštitu konkurencije Biljana Pavlović i diplomirani pravnik iz Novog Sada Ivan Đoković.

I ostali kandidati imaju više od 80 bodova na testu, navedeno je u predlogu.

Ministarka pravde Maja Popović predložila je danas Skupštini Srbije kandidate za članove Veća Agencije za sprečavanje korupcije. Ona je obrazložila da novi Zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojen u maju prošle godine, propisuje postojanje Veća od pet članova koje treba da odlučuje o žalbama, nadzire rad direktora Agencije za sprečavanje korupcije i prati njegovo imovinsko stanje.

Kako je istakla, članovi Veća moraju biti diplomirani pravnici sa minimalno devet godina radnog iskustva, ne mogu biti članovi političke stranke, ali mogu da obavljaju drugi plaćeni posao koji nije u sukobu interesa.

„Članove veća bira Skupština posle javnog konkursa, a javni konkurs sprovodi Pravosudna akademija uz pomoć tročlane komisije. Na testu test stručne osposobljenosti, znanja i veština kandidat može ostvariti najviše 100 bodova, a na drugom delu testa o profesionalnom integritetu kandiata dobija ocenu položio ili nije“, objasnila je ministarka pravde.

Popović je navela da je konkurs objavljen 23. oktobra 2020. i da je 26 učesnika podnelo prijavu, da je test sproveden 1. februara 2021, kao i da je pred poslanicima 19 kandidata koji su osvojili više od 80 bodova.

Ministarka pravde pročitala je imena kandidata i istakla da su poslanici njihove radne biografije dobili.

Poslanici su započeli raspravu u kojoj govore o borbi protiv korupcije generalno, dok o kandidatima za sada ništa nije rečeno.

Glasanje o svim tačkama dnevnog reda sednice najavljeno je za sutra.

 

Dačić: Ministarka pravde zadržala se na sastanku kod Vučića

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odredio je pauzu do 11.30 sati, pošto se, kako je objasnio, ministarka pravde Maja Popović zadržala na sastanku kod predsednika republike Aleksadra Vučića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari