Poslanici EP: Delovanje stranke Savez 90/Zeleni Srbije nije u skladu sa vrednostima EU 1Foto: Beta/European Parliament/Eric VIDAL/DS (arhivska)

Više poslanika Evropskog parlamenta (EP) optužilo je danas srpsku partiju Savez 90/Zeleni Srbije da zloupotrebljava ime, ideje i vizuelni identitet nemačke stranke Zeleni (Bündnis 90/Die Grünen) i ocenilo da njeno delovanje nije u skladu sa demokratskim standardima i vrednostima EU.

Poslanici, među kojima su kopredsednik Evropske zelene partije Tomas Vajs (Thomas Waitz) i izvestiteljka EP za Kosovo, predstavnica nemačkih Zelenih Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon-Taubadel), osudili su „stvaranje fantomskih pokreta i partija koje koriste identitet istinskih zelenih pokreta u Evropi“.

„Želimo jasno da kažemo da stranka ‘Savez 90/Zeleni Srbije’ bez odobrenja koristi ime, vizuelni identitet i kredibilitet nemačke partije Zeleni u pokušaju da prevari glasače u Srbiji koji sve više postaju svesni ekoloških problema u zemlji. Ovom izjavom želimo da istaknemo da ni nemački Zeleni ni Evropska zelena partija nemaju formalne veze niti bilo kakvu vrstu saradnje sa strankom ‘Savez 90/Zeleni Srbije'“, naveli su u zajedničkoj izjavi.

U izjavi koju je potpisalo sedam poslanika EP stoji da u Srbiji postoje partije, pokreti i organizacije „koje istinski promovišu i neguju zelene vrednosti i ideje“.

„Među našim prirodnim i uskoro zvaničnim partnerima su pokret Ne davimo Beograd, stranka Zajedno za Srbiju, Otvorena građanska platforma Akcija i koalicija Moramo, koji su u prvim borbenim redovima za zelene vrednosti i politiku u Srbiji“, navela je grupa poslanika zelenih u EP.

Dodali su da „stanje srpske demokratije zahteva temeljni pomak ka više pluralističkom, progresivnijem i inkluzivnijem političkom okruženju“.

„Osuđujemo stvaranje fantomskih pokreta i partija koje na prevaru koriste identitet i kredibilitet istinskih zelenih pokreta u Evropi. Delovanje stranke ‘Savez 90/Zeleni Srbije’ nije u skladu sa demokratskim standardima i vrednostima EU. Pošto uskoro počinje zvanični izborni period, pozivamo na fer i slobodne izborne kampanje stranaka koje se ne zasnivaju na obmanjivanju birača“, naveli su.

Poslanici EP su naveli i da „jednoglasno pozdravljaju rast angažovanja građana Srbije u rešavanju ekoloških problema u zemlji“ i da „pohvaljuju njihovu odlučnu borbu za očuvanje prirode i za ekološka pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari