Poslanici o usavršavanju službenika 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poslanici skupštine Srbije razmatraće danas, na prvom jesenjem zasedanju, predloge zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i javnim službenicima, koji bi trebalo da doprinesu njihovom stručnom usavršavanju i izmene zakona kako bi se unapredio pravni okvir za uređenje elektronskog poslovanja.

U obrazloženju Predloga zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu konstatuje se da zaposleni u javnoj upravi ne ostvaruje isti obim i sadržaj stručnog usavršavanja što dovodi do nedovoljnog ili neadekvatnog nivoa njihovog znanja i sposobnosti.

Kao razlog za to navodi se da je postojeći pravni okvir koji uređuje organizacione oblike za sprovođenje stručnog usavršavanja u javnoj upravi raznovrstan, tako da je predviđeno osnivanje centralne nacionalne institucije za njihovo usavršavanje kao Nacionalne akademije za to.

Nacionalna akademija za javnu upravu je u statusu pravnog lica, ima posebna stručna tela i to Programski savet i stalne programske komisije, nadzor nad njenim radom je u nadležnosti ministarstava u čijem su delokrugu poslovi koji se odnose na sistem državne uprave.

Predlogom zakona određuje se da Nacionalna akademija samostalno izvodi utvrđene programe i da joj zakon omogućuje da, pod određenim uslovima, može da ih sprovodi u saradnji sa drugim javno priznatim organizatorima aktivnosti obrazovanja odraslih i drugim sprovodiocima programa obuke koje ona akredituje.

Radi obezbeđivanja uslova za ukupno praćenje stanja u oblasti stručnog usavršavanja, propisuje se da Nacionalna akademija vodi Centralnu evidenciju programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima kako bi se njegove odredbe uskladile sa novom formom u sistemu stručnog usavršavanja u javnoj upravi jer se formira Nacionalna akademija za javnu upravu.

Kao programi stručnog usavršavanja navode se opšti program obuke, program obuke rukovodilaca i posebni programi obuke u skladu sa specifičnim potrebama iz delokruga i nadležnosti državnih organa.

Opšti program obuke obuhvata Uvodni program čiji je cilj da stručno osposobi državne službenike koji po prvi put zasnivaju radni odnos u državnim organima, kao i program kontinuiranog stručnog usavršavanja.

Predlogom zakona se precizira ko može biti predavač ili drugi realizator i sprovodilac programa obuke i po prvi put se uređuju kriterijumi, merila i načini utvrđivanja potreba za stručnim usavršavanjem.

Donošenjem zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronsko poslovanje čini se korak dalje u pravnom uređivanju elektronskog poslovanja uređivanjem pitanja bitnim za njeno funkcionisanje u praksi.

U obrazloženju predloga navodi se da je proces razvoja pravnog okvira neophodnog za razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji započeo donošenjem Zakona o elektronskom potpisu i Zakona o elektronskom dokumentu.

Posebni ciljevi su da se otvori prostor za intenzivnije elektronsko poslovanje, stvori poverenja najšire javnosti u upotrebu i razmenu elektonskih dokumenata, upotrebu usluga od poverenja u elektronskom poslovanju i postigne konkurentnost na svetskim tržištima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari