Poslanici opozicije: Bahatost i primitivizam je prirodno stanje Milenka Jovanova 1Foto FoNet Milica Vučković

Za samo nekoliko meseci Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, uspeo je da nadmaši svog prethodnika u nekoliko skupštinskih sazva, Aleksandra Martinovića.

Njegov odnos prema opoziciji, demokratiji i dijalogu kulminirao je u utorak uveče kada je u nekoliko minuta uspeo da izrekne najgore optužbe, na račun Nebojše Zelenovića, šefa poslaničke grupe Moramo Zajedno, bez bilo kakvih dokaza.

Nazvao ga je “ lopužom, lopovskom, šabačkom“, obećavši mu da će spavati u skupštini. Prozvanom Zelenoviću nije dozvoljeno da se odbrani, a sednica je završena.

Činilo se u utorak uveče da je Jovanov sve to izgovorio u afektu, iznerviran, ali sudeći po današnjim tvitovima, Jovanova i SNS, jasno je da je Jovanov ponosan na svoj skupštinski ispad. Trend takvog ponašanja nastavio je i danas pokazujući slike Raadomira Lazovića kako je rekao koji se „valja pijan u sopstvenoj povraćki“.

Opoziciju ne iznenađuje ponašanje Jovanova, jer kako kaže Zoran Lutovac, šef polsaničke grupe DS,  to je njegovo prirodno stanje. On je bahat i primitovan, vređa i provocira.

„To ga je i kvalifikovalo da bude šef poslaničkog kluba“, kaže Lutovac.

Napominje i da ga je Vučić birao po svojoj meri, a Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke kaže da je Jovanav na jasnom zadatku da vređa, spinuje i laže. On je, kako kaže Parlićeva, zadužen za unižavanje Skupštine kao najvišeg zakonodavnog tela, da bi građanima poslao poruku da Skupština postiji samo formalno.

„Skupština Srbije je krležijanska balkanska krčma u kojoj verbalno nasilje, očigledno, predstavlja uvod u fizičko obračunavanje sa opozicijom i svakim glasom razuma i slobodarstva u nasem društvu“, kaže za Danas Zelenović i dodaje da će doći trenutak kada će se ova fatamorgana raspasti.

Reagujući na monolog šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenka Jovanova u kome ga je optužio da je „lopov, lopovski, šabački i da je pokrao sve što je moglo, Zelenović kaže da ga predvodnici vlasti, bez stida i srama kleveću za lopovluk i svakodnevno besramno vređaju kako im nalože iz agitpropovskog centra političke hidre koja davi građane i državu.

„Nije mi dozvoljeno da sa skupštinske govornice postavim pitanje kako to Milan Radojičić izigrava komitu na Kosovu i Metohiji, a da u isto vreme sa svojim pajtasem Veselinovićem asfaltira Srbiju po basnoslovnim cenama. I kako se to zove, kada sam već ja bez suda i zakona proglašen lopužom. Isto tako mi nije dozvoljeno da pitam kako je to Telekom platio 600 milino evra da bi mogao da prenosi engleski fudbal i gde je tu javni interes, dok se poljoprivredncima duguje ceo jednogodišnji budžet. I kako to stranka na vlasti po celoj zemlji ide od kuće do kuće i u prostorijama državne i gradskih uprava i drugih javni službi ubeđuje građane da raskinu svoje ugovore sa SSB-om i da pređu kod državnog operatera“, kaže Zelenović.

Napominje da mu nije dozvoljeno da kaže ko je tu štetočina kada treba da se gradi stadion, koji može da košta i milijardu evra, dok ljudi koji celog života plaćaju zdravstveno osiguranje, ne mogu da se leče u državnim bolnicama.

„Ali, nema povlačenja. Borićemo se za normalan život u Srbiji. Doći će trenutak kada će se ova fatamorgana raspasti i kada ćemo moći da počnemo da stvari dovodimo u red. Taj trenutak može da nastupi vrlo brzo, ako građani osete da imaju moć da promene stvari. Zadatak opozicije je da ljudima predloži izlaz iz mraka u kojem živimo“, navodi Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari