Poslanici Skupštine Srbije nastavili rad: Na dnevnom redu formiranje Anketnog odbora o masovnim ubistvima 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Poslanici Skupštine Srbije nastavli su vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je formiranje Anketnog odbra za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva početkom maja, a na predlog Radomira Lazovića, šefa zeleno levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd. Pre početka ove rasprave slede poslanička pitanja.

Lazović je za televiziju Nova S rekao da bi upravo taj anketni odbor mogao da donese odgovore na mnoga pitanja građana, vezano za ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kao i u okolini Smedereva i Mladenovca.

„Sve nas je duboko potresla izjava predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da sistem nije zakazao samo dan nakon tragedije. Mislim da premijerka nije mogla da ima nikakve analize, niti bilo kakva saznanja koja bi mogla da joj kažu bilo šta o sistemu“, rekao je Lazović.

Takve izjave, kako je ocenio, mogu da znače ili da Brnabić to radi da bi „sebe i svoje funkcionere zaštitila od odgovornosti, ili da ništa neće promeniti“.

„Zbog toga je opozicija i zahtevala ovu sednicu skupštine i zbog toga zahtevamo anketni odbor koji će ući u sitne detalje onoga što se dešavalo kada je došlo do ovih tragičnih događaja i sve što treba da uradimo da se oni više nikad ne bi ponovili“, naveo je Lazović.

Opozicija traži da predsednik tog Anketnog odbora bude iz njihovih redova i da sam rad Odbora bude oročen na 30 dana, kako se njegov rad ne bi vukao u nedogled i bez konkretnih rezultata.

Poslanici su prošle nedelje završili rad o REM-u, a ta rasprava obilovala je međusobnim optužbama, a poslanici vlasti braneći REM, Pink i Hepi uporno su targetirali novinare nezavisnih medija, pre svega Novu S i N1, optužujući ih da oni upravljaju protestima „Srbija protiv nasilja“ i da žele građanski rat.

Poslednja tačka ovog vanrednog zasedanja, koje je sazvan na zahtev opozcije je smena Bratislava Gašića, ministra policije.

Predsednik Srbije više puta je ponovio da ne da Gašića i da on ne snosi bilo kakvu krivicu, dok je opozicija tvrdila da je tačno da nema njegove subjektivne krivice, ali da kao ministar policije mora da snosi objektivnu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari