Poslanička grupa Ujedinjeni traži skupštinsku osudu intervjua u Informeru i sankcionisanje tog lista 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

BEOGRAD, 29. septembra 2022. (Beta) – Poslanička grupa „Ujedinjeni“ podnela je danas predsedniku Odbora Skupštine Srbije za kulturu i obrazovanje, Siniši Kovačeviću, inicijativu s predlogom zaključka o najoštrijoj osudi objavljivanja intervjua višestruko osuđivanog silovatelja u listu „Informer“, uz molbu za hitno sazivanje sednice Odbora o tome.

Poslanička grupa „Ujedinjeni“ je zatražila da državni organi preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom i sankcionišu postupak Informera kao izrazito štetan po društvo.

U saopštenju Stranke slobode i pravde (SSP) se navodi da je poslanica Danijela Grujić predložila „čvrst kritički stav“ prema postupku „Informera“ kojeg finansijski podržavaju i država i lokalne samouprave.

Navela je da je taj list „omogućio javnu promociju krivično gonjenog ponašanja sa elementima podsticanja diskriminacije i nasilja u društvu suprotno zakonu, posebno protiv zabrane govora mržnje“.

Po njenoj oceni, obaveza Odbora za kulturu i obrazovanje je da svojim stavovima aktivno učestvuje u svim aktuelnim događanjima u području kulture i informisanja.

„O mogućim negativnim posledicama neetičnog postupanja Informera dužni smo da u skupštinskom odboru razmišljamo u otklonu od uskopartijskih shvatanja, dakle s pozicije dobrobiti šireg društva, vodeći računa o opasnostima njegovog daljeg vrednosnog urušavanja“, ukazala je Grujić.

Upozorila je da su direktne posledice objavljivanja spornog intervjua „ugrožavanje ljudskih prava sekundarnom viktimizacijom žrtava silovanja, stvaranje pritiska u javnosti na žrtve nasilja da odustanu od prijave nasilja nadležnim organima, jer se u javnosti promovišu krivci i ohrabrivanje pojedinaca da prihvate negativne modele ponašanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.