Poslanik Gaši: Kurtijevo Kosovo cirkus mraka 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši optužio je premijera Aljbina Kurtija da je Kosovo pretvorio u cirkus mraka, pokazujući nesposobnost vladanja. 

Gaši je na sednici na kojoj se raspravlja o poskupljenju struje rekao da je kosovski premijer postao „političar akrobata“, prenose kosovski mediji.

„Građani Kosova suočeni su sa izuzetnom krizom, s poskupljenjem struje za oko 300 odsto. Pre godinu dana ovaj premijer se projektovao kao politički mag koji će promeniti i svetski poredak. Imao je utisak da ga svet čeka, a sada, kada je prošlo godinu dana, nije se ni pretvorio u svetskog političara, već se pretvorio u političara koji u suštini samo donosi probleme svojoj zemlji“, rekao je Gaši u Skupštini.

Kritike aktuelnoj vlasti uputila je i Demokratska partija Kosova (DPK), koja zahteva da se ne prihvati izveštaj Regulatorne kancelarije za energetiku o novim tarifama, a poslanik te stranke Ferat Šalja rekao je da izveštaj te kancelarije ne predviđa tarifno rešenje za sever Kosova i da vlada ne bi trebalo da dozvoli da se milioni evra slivaju na sever.

„Mi ćemo se protiviti ovom izveštaju i mi smo za otvorenu debatu koja ovaj izveštaj vraća na nulu“, rekao je Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da će građani Kosova plaćati četiri puta veći račun za struju i da će sa tarifom koju traži Regulatorna kancelarija za energetiku davati više za struju nego građani u Italiji.

„Skupština počinje prolećno zasedanje s energetskom situacijom koja je u opasnosti da zemlju, vladu i građane dovede u potpuni bankrot. Uzmimo region kao primer. Makedonija je poskupela energiju za samo devet odsto, Albanija je vrlo rano počela da rešava energetsku krizu, dok Kosovo plaća 21 evro po kilovat satu, evro više plaća Britanija, a plaća više od Italije“, rekao je Tahiri.

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja je na sednici parlamenta rekla da se aktuelna vlada ne može kriviti za energetsku situaciju na Kosovu i da je odgovornost na prethodnim vladama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari