Poslanik SNS tvrdi da izbori nemaju smisla ako se ne zabrani kopanje Rio Tinta 1Bratislav Jugović, poslanik SNS, Skrinšot

Poslanik iz redova Srpske napredne stranke Bratislav Jugović rekao je za Nova.rs da parlamentarni izbori nemaju nikakvog smisla dok se aktuelni saziv Skupštine ne izjasni o zabrani iskopavanja litijuma.

Nakon praznika i referenduma, koji je zakazan za 16. januara, organizacija „Kreni-promeni“ i njen istaknuti aktivista Savo Manojlović započinju sa sakupljanjem potpisa za zabranu iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, piše Nova.rs.

„Sve vreme smo insistirali na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zato što sada možemo preko narodne inicijative, sakupljanjem 30.000 potpisa, Narodnoj skupštini da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će Narodna skupština morati da se izjasni. Skupljanje potpisa pokrenućemo u januaru, a pre toga nam treba mreža ljudi volontera sa kojima ćemo sakupiti 30.000 potpisa. Prijavi se da budeš deo mreže za skupljanje potpisa“, poručio je Manojlović nakon okončanja protesta.

Portal Nova.rs objavio je danas da je gotovo izvesno da će se inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma pred poslanicima u Skupštini naći tek nakon izbora i konsitutisanja novog saziva parlamenta.

O narodnoj inicijativi, koju bi Skupština razmatrala ukoliko je potpiše 30.000 ljudi, za Nova.rs je govorio predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je u kratkoj izjavi rekao da je izvesno da ova tema može da bude na dnevnom redu parlamenta tek po okončanju izbora i da su male šanse da se za mesec dana okončaju sve procedure.

„Rad Skupštine prestaje njenim raspuštanjem, a to će biti sredinom februara. Sve ostalo može samo posle konstituisanja novog saziva“, rekao je on.

Međutim, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, Bratislav Jugović, ističe da se nada da ipak može doći da razmatranja ove inicijative pre izbora.

„Kad je reč o inicijativi kojom se stavljaju na dnevni red zakonska rešenja o zabrani iskopavanja litijuma na teritoriji Republike Srbije, prikupljanje 30. 000 potpisa je najlakši deo posla. Litijum je tema svih tema. S nestrpljenjem čekam da narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma bude na pisarnici Skupštine Republike Srbije. Ako se sa potpisima krene odmah posle Božića, bez problema ova inicijativa može biti na dnevnom redu pre Sretenja“, poručuje poslanik Jugović.

Poslanik vladajuće koalicije, koji je ujedno i jedini iz redova SNS koji je javno usprotivio projektu Rio Tinta, dodao je da nema smisla izlaziti na izbore dok se ne reši ovo pitanje.

„U svakom slučaju parlamentarni izbori nemaju nikakvog smisla, dok se ovaj saziv ne izjasni u vezi sa zabranom iskopavanja litijuma. Valjda je svakom ozbiljnom političaru jasno da je litijum važniji od ustavnih promena. Ko ne veruje meni, neka pita srednjoškolce“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari