Borelj i Lajčak razgovarali sa Kurtijem, u toku sastanak sa Vučićem 1Foto: Twitter/@JosepBorrellF

U Briselu je u toku sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja RTS.

Pre Vučića, šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se sa sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtije, a taj sastanak počeo oko 15 sati, sa sat vremena zakašnjenja.

Sastanak je počeo oko 15 sati jer je Kurti kasnio, stigao je desetak minuta pre 15h, javio je evropski dopisnik N1.

U EEAS nisu odgovorili eksplicitno zašto je sastanak kasnio.

Podsetimo, Borelj će u Briselu biti domaćin serije odvojenih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, usmerenih na pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija u odnosima dve strane.

Borelj je s Kurtijem trebalo da se sastane u 14 sati, a sa Vučićem u 16h. Sastanak sa srpskim predsednikom će kasniti, kako kažu, oko pola sata.

Reč je o sastancima za „upravljanje krizom“, na kojima će uz Borela biti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U fokusu razgovora biće pronalaženje načina za deeskalaciju tenzija kako bi se dve strane vratile primeni sporazuma postignutih u briselskom dijalogu, naročito Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su se Vučić i Kurti saglasili 18. marta u Ohridu.

Po završetku današnjih razgovora, Borel će se obratiti javnosti.

Borelj je na svom Tviter nalogu napisao da je situacija na severu Kosova i dalje veoma napeta.

„Situacija na severu Kosova i dalje je veoma napeta. Danas nam je cilj da pronađemo rešenja za trenutnu deeskalaciju i put napred. Sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem je počelo“, napisao je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari