Posle vraćanja mandata u Skupštini krenule spekulacije: Ko je od 11 poslanika, mahom sa lista SNS i SPS, viđen za ministra? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Jedanaest poslanika, mahom sa lista Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije podnelo je ostavke, a među onima koji su vratili mandate su Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove Vlade, Tatjana Matić, dr Jelena Begović, Miloš Vučević, kao i Lazar Ristovski. Nakon što su ostavke verifikovane na posebnoj sednici parlamenta, krenule su i spekulacije da su ostavke podneli, jer su im namenjene nove funkcije, ali sada u izvršnoj vlasti.

Već odavno je obelodanjeno da će Ana Brnabić, po treći put, biti premijerka Srbije, a da će aktuelni gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučevič, obavljati ministarsku i funkciju potpredsednika Vlade Srbije u naredne dve godine. Nakon tog perioda preuzeće funkciju premijera.

Poznati glumac i jedno od vodećih lica kampanje Srpske napredne stranke na prethodnim izborima, Lazar Ristovski, jedan je od favorita za mesto ministra kulture u novoj Vladi Srbije. Ristovski je bio četvrti na lizbornoj isti „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ . Međutim, mesec dana po konstituisanju novog saziva Skupštine Srbije, na sednici skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja usvojena je njegova ostavka.

Neposredno pre toga Ristovski je u izjavi agenciji Beta potvrdio da neće biti poslanik.

„Neću biti poslanik, ali to više ne bih komentarisao“, rekao je Ristovski, koji Danasu nije želeo da odgovori da li se priprema za novu funkciju.

Spekuacije o njegovom napredovanju na političkoj lestvici podgrejala je njegova uloga voditelja na ceremeniji otvaranja sajma vina u sklopu Otvorenog Balkana, pred glavnim zvanicama ove manifestacije Aleksandrom Vučićem, Edijem Ramom, Dritanom Abazovićem, Dimitrom Kovačevskim.

Zanimljivo je da se Maja Gojković aktuelna ministarka kulture u javnosti gotovo ni ne pominje u kalkulacijama povodom sastava nove Vlade. U ministarstvu kulture tvrde da ne znaju ko je mogući naslednik Maje Gojković, i nezvanično navode da je do sada spominjano više imena, od Ristovskog, do Gorana Veseća, ali da je sve to na nivou nagađanja.

Ostavku na poslaničku funkciju podnela je i aktuelna ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, inače, članica SDPS, Rasima Ljajića. Na naše pitanje da li je razlog ostavke angažman u novoj vladi, Matićeva je samo kratko odgovorila – nemam komentar. Danasovi sagovornici, međutim, tvrde da SDPS zasigurno ulazi u vladu, da je i Ljajić viđen za ministra , ali da se još ne zna koja ministarstva su im namenjena.

Ostavku na poslaničku funkciju podnele je i dr Jelena Begović, koja je na aprilskim izborima bila treća na listi naprednjaka. Mnogi su njenu ostavku i nedavnu izjavu da je isključivo zanima nauka i obrazovanje koji su stubovi ozbiljnih država, pretočili u njenu buduću funkciju. Namenjeno joj je mesto ministarke prosvete. Ima i nekih nagoveštaja da bi glomazno ministarstvo na čijem je sada čelu Branko Ružić moglo biti podeljeno na dva dela, i u tom slučaju bi dr Begović vodila samo resor nauke. Da li će tako biti, ostaje da se vidi.

Činjenica je da je ideja o podeli Ministasrtva prosvete opet aktuelizovana. Ova ideja je godinama unazad sa različitih nivoa pominjana kao mogućnost, pa je čak i iz pojedinih institucija upućivan zahtev da se nauci, koja je sada samo deo ministarstva, da zaseban resor.
U sluačaju da dođe do podele, resor prosvete u čijoj nadležnosti bi bilo osnovno i srednjoškolsko obrazovanja, zadržali bi socijalisti.

Drugi deo ministarstva bavio bi se naukom i tehnološkim razvojem i taj resor bi moglo da vodi novo lice na političkoj sceni, a to je – dr Jelena Begović, aktuelna direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Očekuje se da će ostavku na poslaničku funkciju uskoro podneti i lider socijalista Ivica Dačić, za koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će voditi jedno od važnih ministarstava i ujedno biti zamenik premijerke Ane Brnabić.

To što Dačić još nije podneo ostavku na poslaničku funkciju, prema tvrdnjama naših sagovonika, znači da još nisu završeni pregovori naprednjaka i socijalista o budućoj vladi. “ Pozicija Dačića je naravno, sasvim jasna, ali socijalisti će dobiti bar još tri ministarska mesta. Spekuliše se da će se iz parlamenta u Vladu preseliti , Vladan Zagrađanin i Đorđe Milićević, dok bi socijalisti mogli da daju i ministra sporta i zdravlja”, ističe sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari