Vesna Pešić: Posledice rata na naš region zavise od Vučićevog stava, koji još ne znamo 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Pitanja o posledicama ruskog napada na Ukrajinu i osetljivosti situacije za naš region, naročito u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, zavisi kakav stav će zauzeti Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji još uvek nismo čuli – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić, u odgovoru na pitanje o tome da li bi rat u Ukrajini mogao da se prelije na Zapadni Balkan, s obzirom na to da, pored Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije, Vladimir Putin, ima samo još dva politička „prijatelja“ na evropskom tlu – Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i lidera bosansko-hercegovačkog entiteta, Milorada Dodika.

Kako podseća naša sagovornica, Vučić je tražio 48 sati da se opredeli.

Vesna Pešić: Posledice rata na naš region zavise od Vučićevog stava, koji još ne znamo 2
foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

– Tek posle toga možemo da teoretišemo o posledicama. Ako osudi napad na Ukrajinu, to bi bilo principijelno i opredeljenje i saglasnost sa politikom Evropske unije. Svi potencijalni potresi ne bi bili na dnevom redu. Srbija bi najviše osetila ukoliko bi je Rusija kaznila u pogledu „čuvanja Kosova“ vetom – kaže Vesna Pešić.

Suprotno, dodaje ona, ako se Srbija opredeli za Rusiju, ispisala bi se iz kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i zamerila bi se zapadu, čije kažnjavanje bi bilo, kako kaže, takođe vrlo neprijatno.

– U oba slučaja bi se potvrdilo da politika neutralnosti vodi Sbijiu u neprilike i da nije održiva. Sedenje na dve stolice teško će proći – ističe Vesna Pešić.

Kako zaključuje, Vladimir Putin se odlučio „da jednu Rusiju koja je iznutra propala gurne u ovaj rat“.

Time je napravio suštinski loš potez – napominje Vesna Pešić.

Vučićevo obraćanje javnosti povodom napada Rusije na Ukrajinu očekuje se danas popodne, a najkasnije sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari