Poziv za glasanje stigao i Gordani Suši: Objavile ga ćerke preminule novinarke 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poziv za glasanje na vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima 17. decembra stigao je i na adresu jedne od najuglednijih novinarki s prostora bivše Jugoslavije Gordani Suši, koja je primunula u unu 2021. godine, objavile su njene ćerke na društvenim mrežama.

Gordana Suša preminula je 22. juna 2021. godine i počiva u „Vrtu sećanja“ na Novom groblju u Beogradu.

Vest o pozivu koji je upućen za glasanje dolazi i u vreme kad je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), čija je predsednica bila od 1999. do 2002. godine, raspisalo drugi konkurs za regionalnu nagradu „Gordana Suša“.

Nagrada je ustanovljena pre dve godine u znak sećanja na jednu od najuticajnijih i najuglednijih novinarki s prostora bivše Jugoslavije.

„Ne znam šta drugo da kažem, osim da smo ostale škokirane činjenicom da je naša majka, koja je preminula pre dve godine, dobila poziv za glasanje“, rekla je FoNetu Gordanina starija ćerka, pozorišna rediteljka Anja Suša.

Moja sestra i ja jesmo šokirane, mada ne i sasvim iznenađene, dodaje ona.

„Sistem glasanja ‘mrtvih duša” odavno je poznat, ali, valjda, čovek ne veruje do kraja dok se njemu ne desi“, rekla je Anja Suša.

Gordanina mlađa ćerka Vana, koja je trenutno u inostranstvu, zamolila je prijateljicu da proveri da li je na njenu adresu stigao poziv za glasanje.

Uz odgovor je dobila i fotografiju sa pozivima koji su stigli i na adresu njene majke za biračko mesto u beogradskoj opštini Palilula.

Ona je FoNetu rekla kako „ne želi da spekuliše da li je reč o birokratskoj brljotini ili o manipulaciji biračkim spiskovima“.

„Ogorčena sam, mada se iskreno nadam da ‘glas’ naše majke neće biti zloupotrebljen i završiti na nekom izbornom listiću u glasačkoj kutiji. Ali, to više nije stvar nečijeg političkog i ljudskog poštenja, već, čini mi se, stvar pravosuđa, jer sam ubeđena da ovaj poziv nije usamljen slučaj“, rekla je Vana Suša.

„Pošto je naša majka bila ugledna javna ličnost – čije ime i dalje ima autoritet i značaj i u Srbiji i u regionu – u ovom se slučaju sadašnja vlast, rekla bih, preigrala jer je veoma lako ustanoviti ‘grešku’. Možda će nekom zvučati bizarno, ali izgleda da se moja majka čak i iz groba bori protiv nepravdi aktulne vlasti i zato mislim da javnost treba da sazna ovu informaciju“, poručila je Gordanina starija ćerka Anja Suša.

Prema izbornim rokovima, pozivi za glasanje na izborima 17. decembra moraju biti dostavljeni do ponedeljka 11. decembra u ponoć. Zakon propisuje da birači moraju da dobiju obaveštenje o danu, svom biračkom mestu prema adresi stanovanja i vremenu glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari