Pozivamo građane da umesto na birališta izađu na ulice 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

Uspešnost bojkota izbora ogledaće se u što ubedljivijoj pobedi režima Aleksandra Vučića, mišljenja je Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i član opozicionog bloka Savez za Srbiju, koji se aktivno i nedvosmisleno zalaže za bojkot predstojećih izbora.

Prema njegovim rečima, ubedljiva pobeda režima biće dovoljan dokaz o svim izbornim prevarama i uzurpatorskom karakteru vlasti.

Kako je Veselinović objasnio ovaj svoj stav za Danas, bojkot izbora je nužnost jer bi učešće u „izbornom cirkusu Aleksandra Vučića dalo legitimitet prevarama i manipulacijama koje će biti neizostavne“.

– Šta će biti dan nakon bojkota izbora? Biće isto što će biti i na dan izbora, a to je masovno okupljanje građana na ulicama. U Savezu za Srbiju o konkretnim detaljima još nije bilo govora, još je rano… Ali, svakako da je ideja da pokušamo da okupimo što više ljudi, da umesto na birališta izađu na ulice i demonstriraju bojkot, jer bi učešće na izborima bilo besmisleno, s obzirom na potpuni izostanak i minimuma demokratske i fer atmosfere u društvu za njihovo održavanje – ističe Željko Veselinović.

Dalje dodaje da će budući događaji zavisi isključivo od građana, od masovnosti njihovog okupljanja.

– Ne znamo da li ćemo na dan izbora pozvati sve građane Srbije da dođu u Beograd. Ne znam imamo li kapaciteta za to. Možda ćemo pozvati građane da izađu na ulice u svojim gradovima i mestima gde žive, da se okupe ispred birališta, ključnih institucija i na taj način izraze bunt – najavljuje Željko Veselinović za Danas.

Bojkot će, kaže on, biti korak bliže pobedi na narednim izborima, čije raspisivanje će, ističe Veselinović, opozicija tražiti odmah.

– Dakle, ne želim da nagađam šta će biti dan nakon bojkota, jer to zavisi isključivo od građana. Mi, svakako, nećemo priznati rezultate izbora, jer nijedan od uslova koje smo tražili od vlasti nije ispunjen. Mi imamo Sporazum sa narodom, na to smo se obavezali. Nećemo taj sporazum izneveriti – napominje sagovornik našeg lista.

Podsetimo, za sada, bojkot izbora aktivno propagiraju članice Saveza za Srbiju, izuzev Demokratske stranke, organizatori protesta „Jedan od pet miliona“, kao i Inicijativa ne da(vi)mo Beograd. Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović načelno je izjavio da se protivi bojkotu, ali njegova stranka tek treba da donese konačnu odluku. Različita mišljenja o bojkotu postoje i u Demokratskoj stranci, koja će, takođe, u narednim danima, na stranačkim organima doneti i zvaničnu odluku o tome da li će učestvovati ili bojkotovati predstojeće izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari