"Pravda za Slađana Trajkovića": U Kosovskoj Mitrovici održan protest podrške uhapšenom bivšem policajcu, poziv međunarodnoj zajednici da reaguje 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev - Kosov Sever portal

U iščekivanju sudske odluke o nastavku mere pritvora za bivšeg pripadnika Kosovske policije Slađana Trajkovića, koji je sredinom decembra uhapšen i kojeg kosovsko pravosuđe tereti za ratne zločine iz 1999. godine u Vučitrnu – njegova porodica, komšije, sugrađani i prijatelji okupili su se danas na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

Skup podrške ovom bivšem policajcu, koji je ostavku kao i sve ostale kolege sa Severa, dao u novembru – počeo je danas tačno u 11 časova u blizini trga Kneza Lazara.

„Uhapsite mene. I ja sam Slađan“, jedan je od brojnih transparenata ispisan na srpskom i na albanskom jeziku, pored: „Pravda za Slađana“,  „Moj otac nije kriv“, „Je l’ ja nemam pravo na lečenje zato što sam Srbin“, „Me arrestori dhe une jam Sladjan“, „Sladjan Trajkovic nuk eshte kriminal lufte!“.

Među 30-ak okupljenih nalazi se i Trajkovićev advokat Dejan Vasić, koji je zajedno sa ostalima učestvovao u mirnoj protestnoj šetnji – duž gradskog šetališta, pa sve do glavnog mosta.

Vasić je poručio da je namera današnjeg skupa da se svetu pokaže da se radi o jednom časnom čoveku, dobrom domaćinu, čoveku koji je vodio računa o jednakosti i koji je u miru živeo sa svojim komšijama – i Srbima i Albancima.

„Oni su danas svi zajedno i došli da mu pruže podršku, a da sudu pre odluke o nastavku mere sudskog pritvora za njega – pokažu da on nije zaslužio da mu se ovo dešava“, poručio je Vasić.

Odluka suda o predlogu Tužilaštva da se Trajkoviću pritvor produži na još dva meseca, kako je i danas potvrdio advokat, trebalo bi da bude donešena danas ili sutra.

Sa druge strane, odbrana traži da se njemu omogući da dođe kući i da se od kuće brani protiv, kako je kazao Vasić, lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret.

Sa skupa u Mitrovici, skrenuo je i danas pažnju na zdravstveno stanje svog branjenika, pre svega zbog hroničnih bolesti sa kojima je i došao u pritvor.

Vasić je i danas ponovio da je apsolutno siguran da njegov klijent nije kriv i da nema nikakve veze sa onim što mu se stavlja na teret.

Okupljenima su se potom obratili i članovi Slađanove porodice. Njegova ćerka Jelena smatra da je njen otac nevino optužen, te da se nalazi u, kako je kazala, modernizovanom logoru a ne zatvoru.

„Ovo nije zatvor. Da je to zatvor u 21. veku on bi imao osnovne uslove, a oni ne daju ni advokatu da mu odnese ovlašćenje da potpiše – kako bi majka mogla da koristi njegovu bankovnu karticu. Ne možemo da podignemo njegovu platu kako bi mu uplatili kantinu“, poručila je ona.

I ona tvrdi da Slađan tamo gde se nalazi nema pravo na lečenje, da mu ne dozvoljavaju lekove, te da nema pravo čak ni na porodičnu sliku.

Poručila je da su osim porodice, prijatelja i komšija, podršku njenom ocu danas pružile i kolege policajci, koji ipak nisu smeli da se pojave na samom skupu u centru grada.

„Svi se plaše da ne budu uhapšeni isto kao i on“, dodala je ona.

Jelena je apelovala na međunarodnu zajednicu da reaguje. Traži da se u istragu uključi i EULEX, a ne samo Albanci.

„Zato što je albanska tužiteljka, bez prava slala policiju kod svedoka, iako je naš advokat, kao i moj otac, tražio da svedoci dođu u sud – da ispred sudije i ispred mog oca dođu i da ga pogledaju u oči i tada kažu da je on kriv za to za šta ga terete“, kazao je ona.

Apel da se u slučaj Slađana Trajkovića uključe i međunarodne snage na Kosovu, uputila je sa istog skupa i njegova supruga, Suzana, koja ipak smatra da, iako su oni tu da brane interese Srba – to nije slučaj.

Ponovila je i danas da je njen suprug nevin i pozvala Kurtija da preispita gde su bile njegove policijske snage kada su rađene provere 2013. godine, kada je on integrisan u Kosovsku policiju.

Poručila je da njen suprug važi za jednog uglednog građanina u Bošnjačkoj mahali, da ima podršku svih komšija Albanaca, koji, međutim, ne smeju javno da istupe „baš zbog Kurtijevog terora, zato što su preplašeni“.

„Znači imamo deset svedoka, ali niko ne sme javno da izađe da mu da podršku“, dodaje.

Isto tako, kaže da nikad nisu imali problem, iako su porodično nedeljno odlazili u opštine južno od Ibra.

da joj je Slađan i danas ponovio da se ne oseća dobro, te da uopšte nije upućen u dešavanja jer nema pristup ni novinama.

Isto tako, navodi ona, porodica mu je slala tablete, prvo srpske pa kosovske – koje mu, kako kaže, nisu date.

„Mi smo pre petnaestak dana slali tablete sa srpskom markicom, nisu mu dozvolili. Prošle srede smo kupili tablete za kosovskom markicom i uzeli su nam na portirnici, međutim njemu te tablete nisu date“, tvrdi Suzana Trajković.

Dodaje da mu oni daju „neke tablete“, od kojih mršavi i nema apetita.

„Kad smo ga videli prošle srede, on je za 15 dana smršao najmanje 4-5 kilograma i ne oseća se dobro, jer ne znam šta pije i šta mu daju“, kazala je ona.

Protest koji je trajao manje od sat vremena, u blizini glavnog mosta se i završio, a protekao je mirno.

Istovremeno, tokom ove protestne šetnje centrom grada nisu primećeni pripadnici Kosovske policije.

Skup podrške pratio je veliki broj medijskih ekipa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari