Pravosudni zakoni zbog kojih se glasalo o promeni Ustava stigli u Skupštinu 1foto: Stefana Savić

Set pravosudnih zakona, neophodnih kako bi se okončao proces izmene Ustava Srbije u delu pravosuđa, stigli su u skupštinsku proceduru i od danas su na internet prezentaciji parlamenta.

U parlament su stigli Vladini Predlog zakona o Visokom savetu tužilaštva, Predlog zakona o sudijama, Predlog zakona o uređenju sudova, Predlog zakona o javnom tužilaštvu i Predlog zakona o Visokom savetu sudstva.

Vlada je navela da se Predlog zakona o sudijama bavi pitanjima nezavisnosti sudija, uslovima za njihov izbor, stalnost, nepremestivost, imunitet, kao i nespojivost poslova sa sudijskom funkcijom.

Najvažnija izmena u vezi sa izborom sudija je da sudije više ne bira Narodna skupština već Visoki savet sudstva, dok je najvažnija novina u odredbama koje uređuju rad sudija porotnika ta što celokupan proces vodi takođe Visoki savet sudstva, umesto do sada Ministarstvo pravde.

Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva propisuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada tog saveta, uslovi i postupak za izbor izbornor člana, trajanje mandata i prestanak njegove funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari