Pred dolazak Vučića u Niš na najvišem hotelu se već dva dana postavlja njegov gigantski bilbord 1Foto: Vesna Torović

Kažem ja, k’o Čaušesku. A i nedavno renovirani trg kod konja i Tvrđave (koji je ispred hotela, prim. aut.) je k’o u Rumuniji u njegovo vreme, jedan je od komentara na društvenim mrežama  povodom postavljanja gigantskog bilborda sa likom predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića na fasadi hotela “Ambasador”, inače jednog od simbola grada Niša.

“Kolosalni” bilbord na centralnom gradskom hotelu, inače visokom 15 spratova, postavlja se u znak dobrodošlice Vučiću, koji bi u ovom gradu trebalo službeno da boravi tokom predstojećeg vikenda.

U Gradu, Srpskoj naprednoj stranci i hotelu danas je vladala apsolutna ćutnja o tome ko je naručio bilbord, koliko on košta i iz kojih izvora je plaćen.

Vučić je najavio da će ovog vikenda doći u Niš kako bi razgovarao sa predstavnicima Vojske Srbije, kao i predstavnicima gradova i opština u Nišavskom okrugu.

Na oficijelnom sajtu predsednika Srbije ovakva poseta nije najavljena, a najave još nema ni na sajtu Grada Niša.

Uprkos tome, od juče se na fasadi “Ambasadora” postavlja ogroman bilbord, na kojem se može delimično nazreti lik Vučića i potencijalna poruka “Dobro došli predsedniče”.

Bilbord postavljaju ekipe i vozila gradskog javno- komunalnog preduzeća Parking servis.

Vlasnik hotela Ivan Spasić je kratko kazao Južnim vestima da se “bilbord postavlja kao znak dobrodošlice i zahvalnosti” Vučiću, a na “inicijativu hotelijera i privrednika, i uz podršku građana i istaknutih sportista grada Niša”.

„Nisam trebao ni te dve rečenice da kažem. Sada mi mediji prave haos od života“, rekao je Spasić kratko za naš list, odbijajući pritom da odgovori na pitanja ko je platio bilbord i koliko njegova izrada i postavljanje košta.

Iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski juče nisu odgovorili na naša pitanja da li je grad platio bilbord, ukoliko jeste koliko on košta, kao i po čijem nalogu je JKP Parking servis učestvovao u njegovom postavljanju.

Poverenik SNS za Niš Bojan Bajagić nam je uskratio odgovore na pitanja da li je SNS učestvovao u finansiranju bilborda, a ako jeste- iz kojih izvora i u kom iznosu.

U Parking servisu su obećali da će nas “neko nazvati” nakon što smo pitanja uputili direktoru Dejanu Dimitrijeviću, ali se to nije dogodilo.

Pred dolazak Vučića u Niš na najvišem hotelu se već dva dana postavlja njegov gigantski bilbord 2
Foto: Vesna Torović

„Ako je zakup prostora i postavljanje plakata finansirao Grad, za to mora da postoji pravni osnov, odnosno odluka, najverovatnije Gradskog veća, pošto je reč o trošenju budžeta. Ukoliko je takva odluka doneta, vrlo je upitna njena svrha, pošto se takvo trošenje novca ne može opravdati ni na koji način. Postavljanje ovakvog bilborda ne bi imalo nikakvu drugu svrhu osim dodvoravanja lokalne vlasti predsedniku države. Moguće je i da to ima veze sa nekim unutrašnjim odnosima u SNS-u u Nišu, pošto je predsednik države i predsednik te stranke“, kaže za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

On dodaje da bi, u slučaju da Grad Niš ima veze sa ovakvim bilbordom, to bi značilo uspostavljanje opasnog presedana, koji bi mogao izazvati spiralu troškova lokalnih budžeta.

I ostali gradonačelnici bi mogli slediti ovakav “primer”, kaže.

Jelena Milošević, čelnica Stranke slobode i pravde u Nišu, kaže da “nigde u Srbiji ne postoji veća Vučićeva slika” i da “ovakvo poltronstvo svet nije video”. Jedino njeno pitanje je, kaže, da li su oni koji stoje iza ovakvog skandala- normalni.

„Pretpostavljam da ovo može da ima veze i sa ekološkim protestima. U Nišu je izašlo mnogo ljudi i raspoloženje građana prema vlastima je bilo jasno. Nije slučajno što je nakon toga premijerka došla u Niš, a sad dolazi i predsednik. Treba se ovakvim gestovima dodvoriti vođi, kako bi se sačuvale pozicije, koje u nisu sigurne, jer je niška vlast imala previse gafova“, kaže ona za naš list.

Centrom Niša je, inače, “dominirao” Vučićev lik i u martu 2014. godine.

Tada su, na dan njegovog rođendana, iznad kolovoza, a između bandera, razvučena užad sa stotinama Vučićevih postera, koje su postavile ekipe Elektrodistibucije.

Gradonačelnik Zoran Perišić kazao je da je to učinjeno u okviru akcije lokalnog odbora SNS-a i to objasnio “predizbornom kampanjom”.

Posteri su “uklonjeni” par dana kasnije, kada su nepoznate osobe isekle konopce na kojima su okačeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari