Predizborno vreme u Novom Pazaru 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Ko je i malo sumnjao, u nedelju se konačno uverio da će Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) i njen lider narodni poslanik Muamer Zukorlić da se svrstaju u tabor aktuelnog premijera i predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.

Odluku rukovodstva ove partije novinarima je lično saopštio Zukorlić uoči samog dolaska Vučića u ovaj grad. On je rekao da je Predsedništvo BDZS „posle opsežnih analiza i temeljitih razmatranja, uzimajući u obzir činjenicu da Bošnjaci nemaju svog kandidata i nekoliko susreta sa Vučićem, donelo odluku da na predstojećim izborima za predsednika Srbije podrže tog kandidata“.

Zukorlić je rekao da je dosadašnje iskustvo saradnje i partnerstva sa Vučićem u republičkom parlamentu i vladi „pokazalo da mu je stalo do politike dijaloga i pomirenja koje zagovara BDZS i da je imao državnički stav, kada je reč o nimalo lakim pitanjima u odnosima Srbije i BiH, svestan činjenice da od odnosa Bošnjaka i Srba zavise mir i stabilnost kao u Srbiji tako i u regionu“. On je ocenio da podrška Vučićevoj kandidaturi „nije ni nagrada ni trgovina funkcijama, već investicija u budućnost koja donosi podjednako dobro svima na ovom prostoru“.

Bez obzira na datu podršku, poslanik Zukorlić je zamerio republičkoj vladi zbog dosadašnjeg odnosa prema Bošnjacima jer u sandžačkim opštinama nije u dovoljnoj meri ispoštovana nacionalna zastupljenost. Pozvao je ipak Bošnjake da na predstojećim izborima glasaju za Aleksandra Vučića. Nakon Zukorlićevog obraćanja novinarima krenule su spekulacije o nagodbi između dvojice lidera i ustupcima koje će premijer da napravi BDZS i njenom lideru. Nekoliko sati nakon objavljivanja informacije iz BDZS, predsednički kandidat Vučić je to demantovao. Rekao je da se zalaže za dobre odnose Srba i Bošnjaka, a da Zukorliću nije obećao ništa u zamenu za podršku na izborima.

– Nikome ništa nisam obećao protivzakonito. Ako mislite da sam nešto obećao, ja tako ne razgovaram, bio je kategoričan Vučić. U ovu priču ne veruje DSS koja je u saopštenju za javnost ocenila da je Zukorlićeva podrška Vučiću „nastavak uhodane političke trgovine, od koje ličnu korist imaju njih dvojica, a štetu država Srbija i njeni građani“.

– Ovom podrškom bivši muftija plaća Vučiću funkciju predsednika Odbora za prosvetu Skupštine Srbije i status osobe izvan i iznad zakona, što mu omogućava ilegalnu gradnju ogromnih razmera u Novom Pazaru. Tako Zukorlić izbegavajući zakone Srbije, postaje vlasnik enormno skupih nekretnina, a Vučić zauzvrat, u pokušaju da prestane predsednik Srbije po svaku cenu dobija na raspolaganje nekoliko hiljada glasova ekstremnih Bošnjaka, saopštava DSS.

Od bošnjačkih stranaka ostala je samo još SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da se izjasni kojeg će predsedničkog kandidata da podrži. Ranije su to učinile SDPS i SDP Rasima LJajića, Sandžačka narodna partija (SNP) Mirsada Đerleka i Bošnjačka narodna stranka (BNS) Muja Mukovića, koje su podržale Vučića.

Član Predsedništva SDP Mirsad Jusufović je ocenio da je „politika rada, a ne velikih reči“ opredelila njegovu partiju da podrži predsedničkog kandidata Vučića. Jusufović je istakao i značaj saradnje sa lokalnim partnerima kako bi „Novi Pazar i Sandžak nastavili putem razvoja“ i podsetio na potpisane Sporazum o saradnji sa SNP i Deklaraciju o strateškom partnerstvu sa SDA Sandžaka.

Na Sporazum o saradnji svoje potpise su stavili lider SDPS, čiji je kolektivni član SDP, Rasim LJajić i predsednik SNP Mirsad Đerlek, koji je „kruna dosadašnje saradnje“ ove dve partije. SDPS i SNP, po slovu sporazuma zajedno će nastupati na svim sledećim izborima. LJajić je ocenio da je „sporazum više od obične koalicije. Ovo je samo kruna dugogodišnje saradnje“. SNP je sa SDP na vlasti u Novom Pazaru od februara 2013. a potrebna joj je i parlamentarna stranka sa kojom bi sarađivala na republičkom nivou.

– Ubeđen sam da ćemo zajedno imati više ideja. Sa SDPS smo odlučili da sarađujemo jer imamo istu ideologiju. I ciljevi su nam isti, a to je ekonomski prosperitet. Obe stranke na predsedničkim izborima podržaće Aleksandra Vučića. Smatram da zajedno možemo da uradimo više, rekao je Đerlek nakon potpisivanja ovog dokumenta.

Poseta Saše Radulovića

Predsednički kandidat pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović u okviru svoje predizborne kampanje posetio je Sjenicu, Rašku, Novi Pazar, Prijepolje, Priboj i Novu Varoš. U susretu sa grđanima Sjenice, Radulović je rekao da ga se kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić „plaši jer ga je uhvatio da krade“ i njegovu politiku okarakterisao kao „štetočinski režim po celu zemlju“. On je u izjavi medijima rekao da Aleksandar Vučić već pet godina uništava društvo i razara institucije državnog sistema, te su predstojeći izbori dobra prilika da mu građani „uruče otkaz“.

Sprema se krađa’]

Narodni poslanik SDA Enis Imamović upozorio je da se sprema izborna krađa u Sandžaku i da njegova partija intenzivno priprema stranačku infrastrukturu da to spreči. „Vladajuća koalicija i njihove ispostave pokušavaju da ucene ljude u Sandžaku, da ih uplaše. Prate se aktivnosti građana na ulici, društvenim mrežama, sa kim se slikaju i šta komentarišu, a to jasno govori da se sprema velika izborna krađa“, rekao je Imamović Radiju Sto plus. Dodajući da će SDA blagovremeno obavestiti javnost o eventualnoj podršci nekom kandidatu, Imamović je istakao da „Saša Janković ima veliku naklonost Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog činjenice da je kao zaštitnik građana čvrsto štitio prava nacionalnih manjina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari