„Pređena crvena linija“: Sagovornici Danasa o zahtevima lidera Nemačke, Francuske i Italije za faktičko priznanje Kosova i formiranje ZSO

Ostavite komentar


  1. Ovo pitanje će sačekati povratak na vlast Republikanaca u Americi, kao i odlazak sa vlasti Zelenih u Nemačkoj. Ukoliko bi Tramp pobedio na izborima u Americi, a kojim slučajem AdF dobio značajniju ulogu u nemačkoj Vladi, ceo ovaj proces bi dobio potpuno drugačiji smer. Znam da mnogi „analitičari“ tvrde kako velike sile ne menjaju svoju politiku sa promenom vladajućih garnitura, ali to je najveća glupost i neistina ikada izrečena.

  2. A zasto ne pita ova „vlast“ narod,da li uopste zeli u EU?ZASTO???Raspisite referendum,ali,molim bez kradje i namestaljki,pa ce se videti raspolozenje naroda.Dosta vise i o EU,ucenama,i prodaji Srbije…dosta!!!

  3. Луде западне и њихове подгузне муве у Србији, изгубљени ко гуске у магли – брабоњају и балаве…

  4. U Kini je jedno od najtežih mučenja, u srednjem veku, bilo da živog čoveka vezu za leš. Nesrećnik bi pre ili kasnije poludeo. Ja ne znam otkud ideja da se vežemo ra raspadajuci leš Eu. Hajde fer referendum, pa da vidimo na čemu smo.

  5. Crvena linija?!
    Samo u vasem paralelnim universu to postoji. Ajde da nekom igrom slucaja Kosovo prihvata da zivi sa vama u istoj drzavi, da li ste sprem i da vam kljucni ljudi u drzavnim funkcijama budu Albanci? Ili imate vec neku varijantu kao i uvek da lazete i varate.

    Ja se nadam da cete sa Rusima, i onako ne mogu da vidim Evropu sa vama u nju, sce dok mrzite sve ne srpsko

  6. Poslednji je trenutak da se predloži podela u zamenu za priznanje. Odmah zatim zahtev za ulazak u NATO a u EU kad nas prime, ako uopšte hoće da nas prime.

  7. Kako god okreneš Nemci protiv nas. Kako im samo ne dosadi?!? Treba reći javno da su pregovori uz posredstvo EU propali i tražiti da se problem oko Kosova vrati u UN gde mu je i mesto!

  8. EU prvo da prizna da je ’99 poslala nato da otme kosovo srbiji, pa onda da prizna baskiju, pa onda da prizna skotsku, pa oda…i tako redom. A sndza biserko neka jede sto se ne jede

  9. Ko pregovara as Nacistima IV Rajha , vodio bi pravo u Pozarevac na dozivotnu . Sramota . Sa Nemcima pregovaras nistarijo . Ti isti Nemci cete se resiti velo brzo .Pozdrav.

  10. Jasno je ko fan da će Srbija priznati pod određenom i nejasnim uslovima Kosovare. Za to opredeljenje dokaz je naš aktuelni Ustav. Tamo postoji jasna odredba koja daje takvu mogućnost bez odgovornosti. Da nije tako ta Ustavna od4edba bila bi brisana ili korigovana . A nije. Ukazivanje na to gura se pod tepih a za sve je to tabu tema kao ono nisam mama nisam mama a trbuh po nos. Jednog jutra ćemo se probuditi a Kosmet će biti otposan a Kosovo privremeno a za veki vekova priznato od nas kao država. Sretan Vam mir

  11. @Bibi
    A što trošiti pare na referendum na kome se odgovor već zna. Da je Evropa htela stvarno da reši problem Kosmeta primila bi nas kad i Rumuniju i Bugarsku a mi bi koliko smo blesav narod davno zaboravili da je Kosmet bio naš. Ovako svakim novim danom raspoloženje prema članstvu u EU samo opada. Ne poznaju oni mentalitet nas Srba. Mi sve što radimo radimo u inat.
    Što se tiče ove stare komunjare Sonje za nju je Banjska crvena linija ali zaboravlja koliko su crvenih linija pre toga prešli Šiptari počev od 1945.

  12. Solc sve slabiji i slabiji, bas kao i nemacki Zeleni… Makron isto, Melonijeva nebitna… Uskoro su izbori u EU i SAD… Ali ako toliko vole albanske nacose slobodno mogu da im poklone 10% SVOJIH drzava a Srbiju neka preskoce.

  13. Priznati „nezavisnost“ nečega što nam je silom i nepravdom oteto. To je evropa i taj neki “ sistem vrednosti“ kojem težimo?

  14. ,,@bibi ,kako si ti pametan,15godina vlast vrši peopagandu protiv evrope a sad da pitamo narod da li je za evropu!?

  15. Ne treba biti ni nacionalista niti anacionalista, pa shvatiti da srpski narod i da hoće (pod pritiskom i pretnjama) ne sme nikada priznati Kosovo kao nezavisnu državu, jer time prepušta na milost i nemilost (muslimanskim, pre svega) Albancima ceo srpski istorijski identitet na toj teritoriji, mislim pre svega na srpske pravoslane objekte (prastare manastire) i ostalo istorijsko nasleđe. Englezi kažu never thrust the Scotch ( nikad ne veruj Škotui ), a Srbi isto tako „Šiptaru“, t.j. Albancu. Otrgnuto silom oružja i avionskim rušenjem i ubijanjem srpskih građana diljem Srbije, isposlovan je prisilni egzodus vojske i Srba, gradskih i ruralnih, preko 200.000. Sada se, opet pretnjama i prisilom, pokušava isposlovati de facto ( a faktički i de iure) priznanje te prisilne tvorevine prihvatanjem da se ne ometa ulazak „Republjik Kosova“ u Ujedinjene nacije. Čak ni samoproklamovani i sa Srbijom poistovećeni Vučič ne sme to da uradi, iako ispod žita ne negira njihov ulazak u druge međunarodne formacije.
    Ako ćemo po ( klasičnom) pravu i humanosti, za Srbiju kao državu bi bio prihvatljiv formalni ostanak R.K. u svome sastavu nekako po principu Z-4 plana za nekadašnju Srpsku Krajinu, kao što su to tipu Šveđanima nastanjenih Alandskih ostrva u sastavu Finske kao kompletne unutrašnje autonomije, ali bez spoljašnje nezavisnosti.
    Tražiti od Srbije i Srba više od toga je objektivno nemoguće i svakome ko bi na to pristajao bi navuklo politički, a možda i fizički nestanak sa scene. .Pretpostavljam da je, izuzev minornih interna-cionalista, ovo maksimum mogućeg. Dogod se Ustav Srbije, na koji se i On zakleo, ne izmeni, to nije ni moguće. Takav akt bi bio vanustavan i opasan presedan koji podleže reperkusijama, političkim i državnim.

  16. Komunikacija EU-Srbija 25 godina unazad: zahtevi, pa ucene, sankcije i malo bombardovanja, poneka prevara, malo laganja, pa opet ucene, prazni sastanci, zahtevi, posete izaslanika, opet ucene … muka mi je kad se pomene EU samo sto citam te vesti. A ti politicari za to primaju plate, voze ih, docekuju, zdrave se, osmehuju, slikaju se, oni znacajni i mudri, lepo obuceni… Zemljo otvori se…

  17. Ma kakvo priznanje tzv. Kosova, kakva država, pa nisu oni zreli za tako nešto, a Srbija nije toliko glupa da se odriče dela svoje teritorije i to u korist čega, milosti zapada i Albanaca..

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.