Predrag Voštinić: Vlast pokušava da prikaže sebe kao žrtvu, iako promoviše svakovrsno nasilje 1Foto FoNet Milica Vučković

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta navodi da vlast promoviše normalizaciju banalnosti i svakovrsno nasilje, a da pri tom „u tom nasilju sve više sebe pokušavaju da prikažu kao žrtve“.

Inače, Lokalni front je osvojio 10 odsto glasova Kraljevčana i ušao u lokalnu skupštinu.

Podsetimo, u septembru je teško povređen u „saobraćajnoj nesreći“, odnosno preživeo je napad automobilom dok je vozio bicikl. Dan pre toga je bio protest Lokalnog fronta na kom su aktivisti delili tadašnji NiN sa pričom o inspektorima koji su otkrili Jovanjicu.

Postupak nije još počeo, a novinarka Jelena Zorić nedavno je u svom tekstu navela da je bilo više ljudi nego u policijskim izveštajima, da se manipulsano minutima dešavanja i hronologijom događaja, da je u jednom od automobila bilo lice sa poternice. Saslušanja u tužilaštvu zakazana su tek krajem marta.

„Sve je podešeno kalendarski da mimoiđe izbore, a ja sam napravio grešku što sam govorio da treba sačekati institucije“, naveo je gost emisije Iza vesti. Napravio sam grešku i štetu društvu, jer sam insistirajući na institucijama koje ne rade, i na njihovom zvaničnom iskazu, time odložio priču o nasilju koje upada u vrtlog, istakao je. „Očito se ne radi o saobraćajnoj nesreći i ako je bila saobraćajna nesreća ima dosta stvari koje se skrivaju“, naglašava Voštinić.

I tada sam rekao da su postojale pretnje na licu mesta, niko se kasnije na to nije pozvao, nema toga u izveštaju MUP-a niti su ispitivali ljude na te okolnosti, rekao je gost N1.

Izveštaji MUP-a se uglavnom bave, kako kaže, apologenezom izjava vinovnika događaju – „to utvrđuju i idu i fotokopijama i skenovima potvrđuju da je istinito, a ono što sam ja izjavio stoji samo na nivou izjava“, dodaje Voštinić.

Ocenjuje da se podiže stepen nepoverenja ne samo u institucije, a posledično, kako kaže, to je nepoverenje jednih u druge u zajednici.

Smatra da se ohrabrivanje na lokalu već dešava.

Govoreći o tome koliko nasilja ima u društvu i da vlast pokušava sebe da prikaže kao žrtvu, Voštinić dodaje: „Kad smo (na sednici) pomenuli nasilje koje vlada nad celom opoziocijom, a ima nas 30 u lokalnom parlamentu od 70, oni su izašli i sa jednom preciznom i strateškom antikampanjom“.

Srbija protiv nasilja i koalicija NADA su saopštile da zahtevaju hitan početak razgovora s vlašću oko poboljšanja izbornih uslova.

Voštinić ne misli da će to imati nekog smisla, jer je u pitanju „zamena za institucije“, ali „ako treba da se bira između toga i otvorenog sukoba, treba da se ostvari kakav-takav kanal komunikacije sa njima, iako će oni biti odgovorni i za sukobe i za eventualno dobre ishode razgovora“.

Stvarno živimo za društvenu promenu, a politička promena je deo društvene promene, kaže aktivista Lokalnog fronta.

Govoreći o ProGlasu kao integrativnom faktoru i opoziciji koja je podržala njihovu listu uslova za izbore, a na pitanje da li su oni društvena opozicija o kojoj je ranije govorio da je neophodna, Voštinić kaže: „Oni imaju priliku da to postanu – društvena opozicija… Sve što radimo je jedna vrsta prilike, ili ProGlas ili svi, ali kao društvo moramo je iskoristiti“.

Opozicija je uglavnom prethodnu deceniju igrala igu čija je pravila postavio Vučić, a Voštinić kaže da se ona ipak menjaju.

„Ali osnova diskriminacije je u suštini – gde jedni druge isključujemo iz medija, debate, društvenog života… Suština nije u loše uspostavljenim pravilima već u činjenici da se pravila menjaju u toku igre. To vas čini nefer igračem, a sve učesnike u igri diskriminisanim“, zaključio je Predrag Voštinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari