Predsedavajuća OEBS-u Linde završava posetu Srbiji, naglašava snažno partnerstvo sa Srbijom 1Foto: FoNet/Božana Pavlica (Arhiva)

Predsedavajuća OEBS-u, ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde završila je posetu Srbiji i tom prilikom naglasila je snažno partnerstvo OEBS-a sa Srbijom u pogledu reformskih prioriteta Srbije.

„OEBS predstavlja ključnu platformu za dijalog o pitanjima sveobuhvatne bezbednosti na osnovu zajedničkih ciljeva i načela. Sve zemlje učesnice OEBS-a su ravnopravne, a Srbija je aktivna zemlja učesnica OEBS-a. Bezbednost svih nas zahteva zajedničke napore da se reše problemi kojima se ugrožavaju demokratija, ljudska prava i vladavina prava, a podstiču ekonomske razlike i nejednakosti“, izjavila je Linde.

Tokom svoje posete, predsedavajuća Linde sastala se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, kao i sa predstavicima međunarodne zajednice u Srbiji.

Linde je iskazala punu podršku Švedske procesu reformi u Srbiji.

„Srbija je ostvarila napredak u pogledu programa demokratskih reformi, a sada u fokusu mora biti kvalitet i sprovođenje reformskog zakonodavstva i usvajanje primera najbolje prakse. Misija OEBS-a pomaže Srbiji da ostvari važna dostignuća, kao što su snažnija borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije, ulaganje u reformu sektora bezbednosti i podsticanje pluralističkog i bezbednog medijskog okruženja. Ta saradnja se nastavlja“, izjavila je Linde.

Kako je izjavila, Linde ističe da Misija OEBS-a u Srbiji ima ulogu u doprinosu regionalnoj bezbednosti i jačanju šire stabilnosti.

„To što je Srbija ponudila vakcinaciju protiv virusa COVID-19 za građane susednih zemalja vredno je svake pohvale“, navela je ona.

Predsedavajuća Linde sastala se i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima Ženske parlamentarne mreže.

„Učešće žena u Srbiji u politici sada je na višem nivou nego ikada, ali je potrebno učiniti još mnogo toga u pogledu rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije žena u političkom životu. Ekonomsko osnaživanje žena je od suštinske važnosti u postizanju rodne ravnopravnosti, inkluzivnog razvoja društva, prosperiteta i stabilnosti za celo društvo“, izjavila je Linde.

U Misiji OEBS-a u Srbiji, Linde je učestvovala u okruglom stolu o mladima sa predstavnicima civilnog društva.

„S obzirom na značaj mladih, kao i na višedimenzionalnu prirodu izazova sa kojima se oni suočavaju, moramo nastaviti da ulažemo u mlade kroz sve programe“, izjavila je Linde. „Takođe, mladi moraju ostati uključeni ako žele da utiču na razvoj svojih zajednica. Građansko obrazovanje može igrati važnu ulogu u pružanju pomoći mladima da razumeju funkcionisanje demokratskih institucija“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari