Srbiji stiglo pismo od predsednice EP: Šta poručuje vlastima zbog zabrane Prajda? 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola rekla je u sredu tokom plenarne sednice EP da je vlastima u Srbiji uputila pismo povodom odluke da se zabrani održavanje šetnje zakazane za 17. septembar u okviru Evroprajda.

„Još uvek nam je potreban Prajd. Koristim ovu priliku da vas informišem da sam uputila pismo vlastima u Srbiji kako bi pismo koje je potpisao veliki broj poslanika Evropskog parlamenta stigao u prave ruke“, rekla je Mecola, preneo je portal EWB.

Ona je poslala poruku da svi građani u Evropi mogu da žive kako žele i da budu ono što žele. „Ovaj parlament se upravo zalaže za ta prava“, rekla je Mecola, čiji je govor pozdravljen gromoglasnim aplauzom poslanika.

Poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajndke izjavila je danas tokom sednice da su poslanici EP u bliskom kontaktu kako sa organizatorima Evroprajda tako i sa vlastima u Srbiji.

Ona je naglasila da će Evropski parlament nastaviti da se zalaže za osnovna prava poput slobode okupljanja za LGBTQ+ u Srbiji i Evropskoj uniji.

Poslanici EP uputili su 31. avgusta pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa „mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja“.

Pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari