Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef tima Vlade Srbije Borislav Stefanović trebalo bi najdalje iduće nedelje da se sastanu u Beogradu s predsednicima srpskih opština sa severa KiM. Datum još nije određen, a kako Danas nezvanično saznaje, postoji mogućnost da sastanku prisustvuje i predsednik Srbije Boris Tadić.


Kosovski premijer Hašim Tači najavio je juče da će sporazum s Beogradom o carinskim pečatima početi da se primenjuje od 16. septembra. Tači je na sednici kosovske vlade rekao da će to značiti dolazak kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na punktove Jarinje i Brnjak. On je poručio stanovnicima severa Kosova da budu mirni, jer te mere neće biti uperene protiv njih, već predstavljaju „sprovođenje zakona i Ustava Kosova“. Tači je, kako prenose agencije, najavio i akciju borbe „protiv kriminala“ na severu.

Mimoza Kusari Ljilja, zamenik premijera i ministar trgovine Kosova, izjavila je juče za prištinske medije da „postoji mogućnost da prelazi na severu funkcionišu i kao granični prelaz u blizini Peći, na granici sa Crnom Gorom, gde se od prevoznika uzimaju carinska dokumenta, a vozila s robom šalju na carinski terminal u Peć radi carinjenja robe“. Na severu KiM carinjenje bi se, kao i do sada, obavljalo na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice. „Primena dogovora s Beogradom o carinskim pečatima počeće onda kada Srbija bude priznala prateća dokumenta potrebna za izvoz“, najavila je Kusari Ljilja.

Na severu KiM juče je bilo mirno i napeto. Za danas u severnom delu Kosovske Mitrovice najavljen je protest zdravstvenih radnika iz Kosovsko-mitrovačkog okruga. Izvori Danasa tvrde da se na terenu šire različite glasine, što tumače kao deo „psihološko-propagandnog rata radi širenja panike među Srbima“.

Zbog straha da će se ponoviti akcija kosovskih specijalaca, Srbi su u noći između utorka i srede vratili barikadu u Rudarima. Oni su dežurali i ispred trafostanice u selu Žitkovac u opštini Zvečan, plašeći se da bi taj objekat mogli da preuzmu snage Kfora i radnici kosovske „Elektrokorporacije“. Barikada u Rudarima juče ujutru je delimično uklonjena, a saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, pozvao je juče Kfor da ostane statusno neutralan. „Kao što je juče Ketrin Ešton saopštila da EU ne podržava način na koji su kosovske institucije želele da zauzmu administrativne prelaze na Jarinju i Brnjaku, tako i mi insistiramo da Kfor ostane statusno neutralan i da ne pomaže u tim aktivnostima“, poručio je Šutanovac juče u Paraćinu.

Predsednik Kosova Atifete Jahjaga juče je u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu zatražila i delom dobila podršku evropskih poslanika za pritisak na pet članica EU koje ne priznaju samoproglašenu kosovsku nezavisnost, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Albanac među osumnjičenima

Među osmoro osumnjičenih za ubistvo Envera Zumberija, pripadnika specijalne jedinice KPS „Rosa“ u julskoj akciji na severu KIM nalazi se i jedan Albanac iz južnog dela Kosovske Mitrovice, prodavac rezervnih auto delova, javljaju beogradski mediji pozivajući se na prištinski list Zeri. On je, kako tvrdi okružni javni tužilac u Mitrovici Šukri Sulja, osumnjičen zbog pokušaja uništavanja dokaza – u svojoj radnji rastavio je vozilo za koje se sumnja da je upotrebljeno prilikom Zumberijevog ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari